Háztartás, Tippek

8 élelmiszer, amelyet nem lehet a végtelenségig a fagyasztóban tartani

A fagyasztó egy nagyon praktikus készülék, ha jobban belegondol! Beleteheti a lejárófélben lévő élelmiszereket, hogy egy kényelmesebb időpontban fogyaszthassa el őket, és így hosszabb ideig eltarthatóak. A probléma az, hogy annyi mindent teszünk bele, hogy egyes élelmiszerek tovább maradnak benne, mint kellene, így a megtalálásuk igazi régészeti ásatássá válik. De a közhiedelemmel ellentétben, csak azért, mert fagyasztva van, még nem jelenti azt, hogy több hónap múlva is biztonságosan fogyasztható lesz. Egyes ételek nem tarthatók a fagyasztóban korlátlan ideig, mert elveszítik az ízüket és a rossz baktériumok jelenléte miatt sem. Íme 8 példa, amelyekre felhívjuk a figyelmet.

Fagyasztóban tárolás: óvakodjon bizonyos élelmiszerektől!

1) Elkészítetlen húsok

A sertés- vagy bárányszeleteket és általában az előkészítetlen húsokat, például a marhahúst vagy a baromfit körülbelül 8 hónapig tárolhatjuk. A fagyasztás idővel megváltoztatja az ízt és az állagot (az ételbe kerülő víz miatt), és még ha a fagyasztás csillapítja is a mikrobák elszaporodását, ez nem áll meg teljesen, és a végén ételmérgezést kaphat. Ezért fontos, hogy ne várjon az utolsó pillanatig a húsok lefagyasztásával. Ha lefagyasztja a húst, tegye ezt rögtön a vásárlás után, és ne várja meg, amíg lejár a szavatossága!

2) Darált steakek

A darált húsok sérülékenyebbek, és általában nagyon gyorsan kell őket elfogyasztani. Az elkészítési módjuk miatt a steakek több levegőt tartalmaznak. Ez elősegíti a baktériumok szaporodását, amelyeket a fagyasztóban lévő hideg nem pusztít el. A fagyasztóból kikerülve a baktériumok a hatására újraélednek. Mindezen okok miatt, valamint a darált hús gyors romlása miatt a húst körülbelül 4 hónapig szabad a fagyasztóban tárolni.

3) Gyümölcsök és zöldségek

Körülbelül 1 évig tarthatók a fagyasztóban, ha jól előkészítettük őket. Előkészítés alatt a blansírozás, tisztítás, szárítás, előfőzés, lecsepegtetés és szárítás teljes folyamatát értjük. Ezenkívül légmentesen záródó zacskókba kell tenni őket, amelyekből a levegőt eltávolítottuk. A jó csomagolás megakadályozza, hogy túl sok víz kerüljön az ételbe, és jeges csomók keletkezzenek, amelyek elrontják a gyümölcsök és zöldségek ízét.

4) Kenyér

A kenyér lefagyasztásával elkerülhető a pazarlás. Arra azonban ügyeljünk, hogy négy hónapnál tovább ne hagyjuk a fagyasztóban, különben túl puha, száraz vagy morzsás kenyeret kapunk. A bagett minőségétől függően néhányat hamarabb is el lehet fogyasztani, de ez eseti döntés. A házi vagy pékségben készült kenyér négy hónapig eltartható, míg az ipari kenyeret a fagyasztástól számított másfél hónapon belül el kell fogyasztani.

5) Tejtermékek

A fagyasztás komoly kockázatot jelent a baktériumok megjelenése és elszaporodása szempontjából. Ismét fennáll a veszélye annak, hogy a víz megváltoztatja a sajt állagát vagy ízét. Ezért jobb, ha kemény sajtot fagyasztunk le, amely jobban át nem engedi a vizet, mint lágy sajtot. Javasoljuk, hogy sajtját legfeljebb 4 hónapig fagyassza le.

Ne felejtse el előzetesen ellenőrizni, hogy mely sajtok alkalmasak a fagyasztásra.

6) Hal

A halak textúrájuk és magas víztartalmuk miatt még a húsoknál is rosszabbul fagynak, és a fagyasztás nagyban befolyásolja a főzést. A halak fagyasztás után könnyebben morzsolódnak össze. Ne fagyasszon le tőkehalat vagy lazacot 4 hónapnál tovább.

7) A tészta

A bennük lévő vaj miatt a tésztáknak nem igazán tesz jót egy kirándulás a fagyasztóba. Minél tovább fagyasztja őket, annál több vizet szívnak magukba, és annál inkább elveszítik eredeti ízüket és állagukat. Ezért 3 hónapnál tovább ne fagyassza le!

8) Házi sütemény

Csábító lehet lefagyasztani néhány szeletet a későbbi kényeztetésekhez! De a süteményeink lisztet, tejszínt és habot tartalmaznak, és a fagyasztás befolyásolja az ízüket és az állagukat… Vagy hogyan lesz egy jó süteményből teljesen ízetlen, puha műanyagdarab! Tehát 4 hónap lenne a maximum.

Mennyi ideig tárolhatók az élelmiszerek a fagyasztóban? Íme egy lista, hogy megértse!

MINDEN élelmiszernek van minőségmegőrzési ideje. Az élelmiszerek fagyasztóban való tárolásának időtartama az élelmiszer típusától és a fagyasztási körülményektől függ. Általánosságban elmondható, hogy az élelmiszerek három és tizenkét hónap között tárolhatók. Győződjön meg róla, hogy az élelmiszereket légmentesen záródó csomagolásban tárolja, hogy elkerülje a jégkristályok kialakulását és a minőségromlást. Erre a célra ideálisak a fagyasztózacskók vagy a műanyag dobozok. Mindenekelőtt olvassa el az egyes élelmiszerfajtákra vonatkozó konkrét ajánlásokat, és tartsa be a minőségmegőrzési időt, hogy garantálja az élelmiszerek biztonságát. És ne felejtse el felcímkézni az élelmiszereket a fagyasztási dátummal, hogy nyomon követhesse azokat.

Íme az élelmiszerek listája és a maximálisan ajánlott fagyasztási idő:

Hús :
Vörös hús: 8 hónap
Baromfi (csirke, pulyka): 8-12 hónap.
Sertéshús: 4-6 hónap
Vadhús: 8-12 hónap

Tenger gyümölcsei :
Sovány hal: 6 hónap
Olajos halak (lazac, tonhal): 2-3 hónap
Garnélarák és tenger gyümölcsei: 3-6 hónap

Tejtermékek :
Kemény sajtok: 6 hónap
Lágy sajtok: 3 hónap
Vaj: 6-9 hónap

Elkészített ételek :
Lasagne, rakott ételek, levesek: 2-3 hónap.
Pizza: 1-2 hónap
Főtt ételek maradékai: 2-3 hónapig
Zöldségpürék és bébiételek: 2-3 hónapig

Gyümölcsök és zöldségek :
Gyümölcsök (bogyós gyümölcsök, mangó): 8-12 hónapos korig.
Zöldségek (brokkoli, paprika): 8-12 hónapos korig.

Kenyér és péksütemények :
Kenyér: ideális esetben 2-3 hónap, de meghosszabbítható 4 hónapra.
Sütemények: 1-2 hónap

Jó tudni: a megadott idők általános becslések. A csomagolás minőségétől és a tárolási körülményektől függően változhatnak. Továbbá, ha a termék zavarosnak tűnik, gyanús szaga van, vagy ha egy másik felolvasztott élelmiszer leve került hozzá, gyanakodjon. Még ha csak rövid ideig volt is fagyasztva, előfordulhat, hogy fogyasztásra alkalmatlanná vált.