Gáztűzhelyünk a konyha legkényesebb készülékei közé tartozik, ha karbantartásról van szó. Mivel folyamatosan ki van téve a főzés közbeni fröccsenéseknek, zsiradéknak, kiömlött folyadékoknak és ételmaradékoknak, magától értetődik, hogy felületét rendszeresen tisztítani kell a szennyeződések felhalmozódásának megelőzése érdekében. Összegyűjtöttünk néhány kipróbált és bevált tippet, hogy segítsünk ebben.
Hogyan tisztítsam a gázfőzőlapot?
Ha azok közé az emberek közé tartozik, akik rendszeresen tisztítják a tűzhelyüket, akkor nincs ebben semmi megoldhatatlan! Először is távolítsa el a rácsokat, a gázégőket és a fúvókákat, és tegye félre őket, majd törölje át a főzőlapot egy szivaccsal és néhány csepp mosogatószerrel. Ezután öblítse le nedves ruhával, és szárítsa meg egy puha ruhával. Minden esetben ez a legalapvetőbb tisztítás!
A zsír makacsul rátapadt a készülékre, és a foltok továbbra is megmaradnak? Nyomjon rá néhány csepp citromot, majd óvatosan dörzsölje át, mielőtt leöblítené és megszárítaná. De mi a helyzet a legmakacsabb zsírfoltokkal? Nincs szükség vegyszerekre! Megtalálható otthon, amire szüksége van:
1) Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid
Különösen makacs foltokkal szembesül? Nem valószínű, hogy ellenállnak a hidrogén-peroxid és a szódabikarbóna kombinációjának! A lépések egyszerűek.
Hogyan kell eljárni?
Először egy puha ruhával távolítsa el a felületi szennyeződéseket;
Ezután távolítsa el a tűzhely égőit és rácsait;
Szórjon fél csésze szódabikarbónát a foltos területekre (a port a tisztítandó területeknek és a foltok keménységének megfelelően mérje ki).
Öntsön fél csésze hidrogén-peroxidot egy szórófejes flakonba, majd fújja a szódabikarbónára, és ami történik, az egészen varázslatos. A két összetevő találkozása olyan reakciót hoz létre, amely felbomlasztja az összes szennyeződést, zsírt és a tűzhelyen főtt, odaégett ételmaradékot.
Végül törölje át a felületet egy tiszta vízzel átitatott ruhával, majd egy szárazzal. A tűzhely felülete így máris remekül fog kinézni!
Egyébként tudta, hogy a durva só is egy olyan összetevő, amely megmentheti a napot? Igen, ez a fűszer az a csodálatos összetevő, amelyre számíthat, ha a tűzhelye ragyogásáról van szó.
2) Fehér ecet és citromlé
Mondhatjuk, hogy a gázégők és a fúvókák megszabadítása a rajtuk felgyülemlő zsírtól más tészta. De itt sem kell hozzá sok, ha tudja, hogyan kell okosan csinálni. A folyamat nem is lehetne egyszerűbb.
Hogyan kell hozzáfogni?
Távolítsa el a gombokat a tűzhelyről és a gázégőkről;
Készítsen 1 liter forró vízből, ½ pohár fehér ecetből és 1 pohár citromléből oldatot egy olyan mosdótálban, amelybe a tűzhely részei beleférnek;
Áztassa az alkatrészeket az oldatban, és hagyja állni néhány percig;
Súrolja le az alkatrészeket szivaccsal, használt fogkefével vagy acélgyapjúval;
A zsírfoltok továbbra is megmaradnak? Áztasson egy fogkefét szódabikarbónás pasztába, és súrolja le. Hagyja állni, öblítse le és hagyja megszáradni;
Már csak vissza kell tennie az alkatrészeket a helyükre.
Ugyanez az elv vonatkozik a rácsokra is. Áztassa őket egy ugyanezzel az oldattal teli, elég nagy tálban. Miután alaposan átáztatta őket, acélgyapottal és szódabikarbónás pasztával dörzsölheti át. Öblítse le, hagyja megszáradni, és kész is! A rácsok teljesen zsírmentesek!
3) Fehér ecet és olívaolaj
A fehér ecet önmagában csodákra képes mindenféle háztartási felülettel, még a rozsdamentes acél tűzhelyekkel is. Jó tudni, hogy a fehér ecet tisztítóhatásának fokozására olívaolajat is adhat hozzá, ha szeretné, hogy a tűzhelye ragyogjon. Íme tehát egy tipp, amely nemcsak „kettő az egyben” hatást nyújt, de egyszerű használni is.
Hogyan kell hozzáfogni?
Öntsön két evőkanál fehér ecetet egy mikroszálas kendőre. Ha szeretné, közvetlenül a főzőlapra is permetezheti;
Dörzsölje át, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. Ismételje meg, ha szükséges;
Az utolsó simításként pedig törölje át a főzőlap felületét néhány csepp olívaolajjal átitatott puha ruhával, körkörös mozdulatokkal. Természetesen a legjobb, ha tisztán tartjuk! Egyrészt az ecet eltávolítja a foltokat, másrészt az olívaolajnak köszönhetően a rozsdamentes acél ragyog.
Van itt azonban egy fontos emlékeztető. Minél tovább halogatja a főzőlap tisztítását, annál több szennyeződés halmozódik fel, ami még nehezebbé teszi a munkát… Vegye tehát figyelembe ezeket a nagymamás tippeket, és vigyázzon értékes készülékére, hogy elkerülje a hosszú tisztítási munkákat!