Van valami egyszerűbb a konyhában, mint a krumplifőzés? Azt hiszem, még egy szendvics elkészítése is kihívás ehhez képest. Pedig még egy ilyen triviális tevékenységnél is lehet hibázni.
A burgonya sózása
Akárcsak a már megsült kenyeret, az alulsózott burgonyát is rendkívül nehéz megmenteni. A túlsózás egyszerűen nem ugyanaz, és az a kis ízfokozás nélkül a krumpliból egy pépes ízű étel lesz. Ilyenkor az egyetlen mentsvár az, ha olyan ételt készítünk belőlük, amit időközben megsózhatunk.
Ezért sózzuk rutinszerűen a burgonyát, a mennyiséget többnyire szemmel mérve. Akik megpróbálják receptbe foglalni, általában literenként kevesebb mint egy teáskanálról, vagy három literenként két teáskanálról beszélnek. Az egyik és a másik is eléggé hasonló arány, úgyhogy vegyük készpénznek. Marad a kérdés: mikor szórjuk bele ezt a sót.
Mikor sózzuk meg a burgonyát
A burgonyát általában hideg vízből főzzük. Sok szakács ezután meg is sózza. Vajon ez a módszer beválik? Természetesen. Ez a lehető legjobb? Nem.
A só nemcsak a vele kezelt vízben főzött burgonya ízét változtatja meg. Magának a víznek a fizikai tulajdonságait is megváltoztatja. A sós víznek, még az olyan enyhe víznek is, mint a burgonyafőzéshez használt víz, más a hőmérséklete, mint a csapvíznek mind a dermedéshez, mind a forráshoz.
Hogyan kell sózni a burgonyához való vizet
Ezt a tényt kihasználjuk, amikor például jeges vizet öntünk a pezsgő lehűtéséhez – egy vödör fagyasztott sós lében nulla fok alatti, de még mindig folyékony vizet kapunk. De ezek a megváltozott tulajdonságok miatt a víznek is tovább tart a forralása. Így több energiára van szükségünk a felmelegítéséhez, ami a mai áramárak és az indukciós tűzhelyek népszerűsége mellett megterhelheti a számlát.
Csak akkor sózzuk a vizet, amikor az már forr. A forrásban lévő víz sózásának van egy másik funkciója is. A só gyorsabban feloldódik, és nem hagy maradványokat az edény falán. Ez nemcsak energiát, hanem a konyhai eszközök használatát is megtakarítja. Eközben a burgonya esetében a sózott vagy sótlan vízben való főzés néhány perces különbsége nem sokat jelent.