Melyiket válassza – a teljesen pirosat vagy az enyhén sárgultat? Melyik alma lesz a legfinomabb, leglédúsabb, legédesebb és legroppanósabb? Ahhoz, hogy tudja, milyen almával van dolga, értékeljen ki néhány jelet, amelyekről az alábbiakban szó lesz.
Az alma színe
Talán már észrevette, hogy a teljesen piros alma gyakran nem olyan édes és lédús, mint amilyennek szeretné. Azok az almák viszont, amelyeknek az egyik oldala sárga, ízletesebbek. Ezek azok az almák, amelyeknek sok leve van. Az egyenetlen szín a jó minőségű almáknál a normális.
Csíkok az almán
Miért „csíkosak” egyes almák, míg mások simák? A klorofill a nap hatására fokozatosan elpusztul és halványul, és más anyagok is megjelennek a csíkos almán. Azokat a gyümölcsöket, amelyek piros-sárga csíkokkal rendelkeznek, jó íz jellemzi. Nagyon lédúsak és ízletesek.
Szár
Meg lehet állapítani, hogy mennyire friss az alma. A világoszöld szár azt jelenti, hogy az almát viszonylag nemrég szedték. Még friss, lédús és ropogós.
Az alma felülete
Olyan almát ajánlott választani, amely sima, dudorok és a héj sötétedése nélkül. Ellenkező esetben a gyümölcs hamar megromlik.
Nézze az almát alulról is
Fordítsa meg az almát, és vizsgálja meg. A kis mélyedéssel rendelkező gyümölcs „hím alma”. Húsa sűrűbb és kevésbé ropogós (lédús). A mély és széles gödör a „női” alma. Nagy mennyiségű édes lé jellemzi.
Az almát nemcsak a szemével, hanem az „orrával” is ki kell választania. Ha a gyümölcs túl élénk, sőt tolakodó gyümölcsillatot áraszt, akkor valószínű, hogy hamarosan megromlik. Így már nem lesz olyan lédús és ropogós, mint egy frissen szedett, finom ízű alma. Mindezek a szabályok különösen fontosak az importált gyümölcsök kiválasztásakor. Kövesse ezeket az egyszerű tippeket, és válassza a legfinomabb almát a boltban!