Háztartás, Tippek

Burgonyafőzés: 3 hiba, amit mindannyian elkövetünk és feltétlenül kerüljük el

A burgonyafőzés egyszerűnek hangzik, nem igaz? De nem is olyan egyszerű! Nem mindenki tud sikeresen burgonyát főzni. Miért nem? Mert anélkül, hogy tudnánk róla, mindannyian követünk el olyan hibákat, amelyekről nem is tudunk! Szerencsére egy szakácstársam megosztotta velem, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetni, hogy a krumpli minden alkalommal finom legyen. Nézzük meg együtt ezt a 3 hibát, amit mindenki elkövet a krumplifőzés során.

1) számú hiba: Forró vízbe tesszük a burgonyát

Mindannyian elkövettük már azt a hibát, hogy a burgonyát egyenesen a már forró vízzel teli lábasba dobjuk. Ez egy hatalmas hiba! Megoldás: mindig hideg vízbe tegye a krumplit. Csak ezután melegítsük fel a vizet. Kérdezheti, hogy miért főzzük a krumplit hideg vízben? Mert amikor forró vízzel érintkezik, a burgonya húsa morzsálódik. A burgonya felső rétege megperzselődik. Nagyon gyorsan megfő. De eközben a burgonya magja nyers és kemény marad. Ha megvárjuk, amíg a mag megpuhul és megfő, akkor a burgonya külső része túlfőtt és omlós lesz! Ha a burgonyát forró víz helyett hideg vízbe tesszük, akkor egyenletesebben fő meg.

2) számú hiba: A burgonya hámozása a főzés előtt

A másik hiba, amit mindig elkövettem, hogy a burgonyát még a főzés előtt meghámoztam. Ez tényleg sokáig tart… Megoldás: A jó hír, hogy van egy egyszerű trükk, amivel elkerülheti ezt a macerát. Nagymama egyszerű trükkje, hogy a burgonyát héjában főzzük meg. Miért kell héjában főzni a krumplit? Jó kérdés! A válasz nagyon egyszerű: mert könnyebb meghámozni, ha már megfőtt. Csak annyit kell tennie, hogy a főtt burgonya héját lehúzza. És az magától lejön. Hihetetlenül sok időt spórol meg! A burgonyát 5 másodperc alatt hámozhatja meg.

Így kell csinálni:

Vágjon egy késsel egy hasítékot minden burgonyába.
Főzze meg a burgonyát vízben.
Vegye ki a burgonyákat egyenként a lábasból.
Helyezze mindegyik burgonyát egy jégkockákkal teli tálba.
Várjon 5 másodpercet.
Vegye ki a burgonyát a tálból.
Húzza le a héját a burgonyáról.

Meg fog lepődni! A burgonya héja könnyen lehúzható. A héjával főzött burgonya másik előnye, hogy így jobban megőrzi a tápanyagokat a főzés során.

3) számú hiba: Túl sokáig főzzük a burgonyát

A burgonya főzési idejének be nem tartása alapvető hiba. A burgonya vízben való főzésének ideje döntő fontosságú. De igaz, hogy ez nem is olyan egyszerű! A burgonya méretétől függően változhat a főzési idő. Megoldás: először is nagyjából azonos méretű burgonyát kell főzni. Nem ez a helyzet? A nagyobb burgonyákat 2 vagy 4 darabra vághatja, hogy azonos méretű darabokat kapjon. Ezután mennyi ideig főzzük a burgonyát? A szakácsok azt javasolják, hogy a víz felforrásától számított 20-25 percig főzzük a burgonyát.