Az életkor előrehaladtával a porc veszít rugalmasságából, és az ízületi folyadék mennyisége csökken. A csontok érintkeznek egymással, ami súrlódást és károsodást okoz. Az embernek ekkor fájdalmai vannak. Előrehaladott esetekben duzzanat és puffadás jelentkezik az ízületekben.
A kondroitin és a glükozamin hiánya végül az ízületi porckopáshoz vezet, amely a lakosság több mint 15%-át érinti. Az ízületi gyulladás kezelésében az orvosok gyógykenőcsöt írnak fel.
De csak a probléma átfogó megközelítése segít – beleértve a megfelelő táplálkozást, az adagolt fizikai aktivitást és a kenőcsök használatát – megőrizni az egészséges ízületeket és meghosszabbítani a test fiatalságát.
Az egészséges ételek fogyasztásával a szervezetnek minden szükséges vitamint és nyomelemet megadunk, amelyeknek köszönhetően a szervezet sejtszinten regenerálódik.
A mozgásszervi megbetegedések megelőzése érdekében először az ízületeknek szánt ételek fogyasztásával kell beállítani az étrendet.
Milyen ételek elengedhetetlenek az ízületek és a porcok számára?
- vörös halak
- leveles zöldségek;
- állati porcok;
- fehér húsok;
- tej;
- kemény sajtok;
- joghurt;
- alacsony zsírtartalmú kefir;
- zselatin;
- szárított gyümölcsök: aszalt szilva, sárgabarack, datolya;
- tojás;
- gabonafélék;
- gombák;
- kukorica.
A vörös hal gazdag foszforban, kalciumban és egészséges zsírokban, amelyek javítják az ízületi folyadék összetételét és erősítik a porcot. A zöldek magnéziumban gazdagok, ami erősíti az ízületi idegeket. Az állati zsírok jól felszívódnak, mivel hasonlóak az emberi porcokhoz.
A fehér hús vasat tartalmaz, hogy táplálja az ízületeket. A tejtermékek az ízületi gyulladásban szenvedő ízületekben kalciumot szolgáltatnak. A zselatin magas kondroitin- és glükózamin-tartalommal rendelkezik. A szelénben és kénben gazdag élelmiszerek részt vesznek a fehérjeszintézisben, ezért a szeléntartalmú ételek minden nap kerüljenek az asztalra – hüvelyesek, tojás, káposzta, alma, hagyma, retek.
A kondroitin és a zselatin hőkezelés hatására megsemmisül, ezért ajánlott alacsony hőmérsékleten főzni, előnyben részesítve a főzést vagy a párolást.
Jegyezze meg, mely élelmiszerek tartalmaznak glükozamint és kondroitint:
- A növényi alapú glükozamin kukoricából származik.
- Az állati glükozamin rákfélék héjából származik.
- Az állati kondroitint szarvasmarhák légcsövéből és vörös halak: lazacfélék, tokfélék porcából nyerik.
Az ilyen módszerekkel nyert kondroitin és glükozamin nagy biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, és a gyógyszerek előállításához használják.
Az ízületi porckopás megelőzésére az orvosok megfelelő étrendet javasolnak. Az ízületi diéta kizárja a zsíros, sült, sós és fűszeres ételeket.
Milyen élelmiszerek károsak az ízületekre?
- Az alkohol és a szénsavas italok;
- nagy mennyiségű kávé;
- A jól emészthető szénhidrátok;
- savanyúságok;
- füstölt ételek;
- sült ételek;
- majonéz;
- margarin;
- készételek.
Mint a listából látható, az ízületek hosszú élettartama érdekében ki kell iktatni a magas kalóriatartalmú ételeket: majonéz, margarin, „gyors” szénhidrátok, füstölt ételek, szénsavas italok, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, és ez növeli az ízületek terhelését. A nagy mennyiségű kávé kalciumot old ki a szervezetből, ezáltal csontjainkra is hatással van.
A terápiás diéta célja nemcsak az egészségtelen élelmiszerek kiiktatása, hanem a testsúly csökkentése is, hogy az ízületek terhelése csökkenjen. Az ízületi gyulladásos diéta azonban nem csak a megfelelő ételek fogyasztásáról kell, hogy szóljon.
Az életmód megváltoztatására is szükség van:
- Csökkentsük a tányéron lévő adagot.
- Kövesse a testsúly kilogrammonkénti 35 ml tiszta víz fogyasztását.
- Kezdje a napot testmozgással.
- Gyalogoljon legalább 10 000 lépést a nap folyamán.
- Mosolyogjon többet és élvezzen minden napot.
A testmozgás és a helyes táplálkozás nem divat, hanem életszükséglet. Csak te tudsz segíteni az egészségeden.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.