Egészség

Milyen gyógynövényeket használjunk a szaunában?

Először is, a szauna kiváló edzőgép a szív és az erek számára. Ezért jót tesz a mérsékelt magas vérnyomásnak, mivel az értágítás és az izzadás természetes módon csökkenti a vérnyomást.

Másodszor: a szaunázás gyógyítja a légutakat. A hő hatására a hörgők kitágulnak, a légzés gyakorisága és mélysége megnő, ami aktiválja a hőt, és kompenzálja a belső szervek oxigénhiányát.

Harmadszor: Megnyugtatja az idegeket. Fokozza a gátló folyamatokat a központi idegrendszerben, nyugtató hatást okoz.

A szaunázás élményét tovább fokozhatjuk, ha különböző gyógynövényeket használunk, amelyek illatai és hatóanyagai segítenek a relaxációban és a gyógyulásban.

Milyen gyógynövényeket használjunk a szaunában? Erre nincs egyértelmű válasz, hiszen mindenki másra vágyik és másra van szüksége. Általánosságban elmondható, hogy a friss vagy szárított gyógynövényeket egy vászonzsákba vagy egy törölközőbe tehetjük, és vízzel megnedvesítve a szaunakályhára helyezhetjük. Így az illóolajok felszabadulnak, és átjárják a levegőt. A gyógynövényeket akár kombinálhatjuk is egymással, vagy kiegészíthetjük természetes füstölőkkel, például tömjénnel vagy szantállal.

Néhány példa a szaunában használható gyógynövényekre:

  • Levendula: nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatású, segít az alvászavarokon, a fejfájáson, a stresszen és a bőrproblémákon.
  • Kamilla: gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, emésztést segítő hatású, enyhíti az izomfájdalmakat, az allergiás tüneteket és a menstruációs görcsöket.
  • Borsmenta: frissítő, élénkítő, légúti panaszokat csillapító hatású, javítja a koncentrációt, az emlékezetet és a hangulatot.
  • Rozmaring: serkenti az agyi vérkeringést, javítja a memóriát és a tanulást, erősíti az immunrendszert és az idegrendszert.
  • Citromfű: nyugtató, antidepresszáns, görcsoldó hatású, segít a szorongáson, az idegességen és az alvásproblémákon.
  • Zsálya: tisztító, fertőtlenítő, izzadásgátló hatású, segít a torokfájáson, a fogínygyulladáson és a hüvelyfertőzéseken.
  • Kakukkfű: köptető, légúti fertőzéseket gyógyító hatású, segít a megfázáson, a köhögésen és az asztmán.
  • Oregánó: antibakteriális, gombaölő hatású, segít az emésztésen és az immunrendszeren.

Természetesen ezek csak néhány példák a sok lehetséges gyógynövény közül. Fontos figyelembe venni az egyéni érzékenységet és allergiát is.