Sokak számára a burgonya az ebéd vagy a vacsora elengedhetetlen része – egyszerű, laktató és időtálló. Sajnos néha az íze nagyon ízetlen, és maga a főzési folyamat is végtelenül hosszúnak tűnik. Éppen ezért érdemes egy feltűnésmentes hozzávalót dobni a fazékba ehhez a zöldséghez, hogy bársonyos, krémes legyen, és ami a legfontosabb, gyorsan megfőjön.
Biztosan többször is felmerült már benned a kérdés: Mit tehetsz, hogy gyorsabban megfőzd a krumplit? Íme egy termék, amit elsősorban kenyérre kenve használnak. Természetesen a vajról beszélünk, amely felgyorsítja a főzési folyamatot, és gazdagítja ennek a zöldségnek az ízét.
Vajjal gyorsabban fő a burgonya – miért működik?
Jó ötlet, ha egy fazék főtt burgonyához egy kis vajat adunk.
A feloldódó zsír vékony réteget képez a víz felszínén. Hasonló hatása lesz, mint egy fedőnek – megakadályozza a víz túlzott elpárolgását, és magasabb hőmérsékletet tart a fazék belsejében.
Ennek eredményeképpen a zöldségek gyorsabban főnek anélkül, hogy elveszítenék szilárdságukat és zsengeségüket.
És ez még nem minden…
Ha vajat teszünk a fazékba, az is gazdagítja a burgonya ízét. Krémesebb lesz és vajas aromát kap. Az ilyen zöldségek ideálisak lesznek pürékhez vagy salátákhoz.
Kísérletezhetsz azzal is, hogy fűszernövényekkel vagy fokhagymával ízesített vajat adsz a vízhez – a hatás mindenkit meg fog lepni a házban.
Ne vigyük azonban túlzásba a zsír mennyiségét, hogy a burgonya könnyű és egészséges maradjon. Egy evőkanálnyi zsiradékot adjunk 1 kg zöldséghez.