Nem titok, hogy a tojás számos értékes tápanyaggal rendelkezik: kiváló fehérjeforrás, A-, D-, K-, E- és B-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a vas, cink, foszfor és szelén.
A tojás ideális reggeli étel. A tojás fogyasztható főzve, rántottaként vagy omlettként. Ezenkívül nagyon ízletes tojáskrém is készíthető belőle.
De tudja, mi történhet, ha minden nap 2 keményre főtt tojást eszik?
Tudja meg, milyen hatással lehet a szervezetére.
Mit találhatunk a keményre főtt tojásban?
A tojás egészséges zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz.
A tojás nagyszerű „agytáplálék” a benne található kolin, B12-vitamin és lecitin miatt.
A tojás reggeli fogyasztása nagyszerű módja a nap kezdésének a diákok és a szellemi munkát végző emberek számára. Ez a fajta étel növelheti a koncentrációt és az emlékezőképességet.
A tojás D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, amelyek erősítik a csontokat és a fogakat.
Ragyogó bőrt, egészséges hajat és körmöket szeretne? Egyen minden nap 2 tojást!
A tojás gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hatással vannak bőre, körmei és haja egészségére.
Az emberek sokszor félnek túl gyakran tojást enni, mert elterjedt az a hiedelem, hogy a tojás növelheti a „rossz” koleszterinszintet.
Jó tudni azonban, hogy a tojás olyan koleszterinszint-csökkentő anyagokat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak és a lecitin.
Természetesen mindig fontos a mértékletesség.
Ha túl magas a koleszterinszintünk, ne együnk napi három tojássárgájánál többet.
Emellett a rendszeres tojásfogyasztás jót tesz a szem egészségének.
Az olyan anyagok, mint a zeaxantin, a karotinoidok és a lutein segítenek megvédeni a szemet a szürkehályogtól és a káros napfénytől.
Miért érdemes keményre főtt tojást enni?
A rendszeres tojásfogyasztás pozitív hatással van az egészségre.
Segít gondoskodni a keringési rendszerről.
Ráadásul a bennük található folsav segíti a vörösvértestek képződését, így a tojásfogyasztás megelőzi a vérszegénységet.
Ha fogyni szeretne, és egészséges, sportos alakját szeretné megőrizni, érdemes beiktatni a tojást az étrendjébe.
Értékes fehérjéket tartalmaz, amelyek gyorsabban adják a jóllakottság érzését.
Emellett tanulmányok kimutatták, hogy a tojás rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a mellrák kockázatát.
Tekintettel arra, hogy a tojás értékes tápanyagforrás, terhes nőknek is ajánlott.
A tojásban található folsav segít megvédeni a magzatot.
Hogyan kell tökéletes tojást főzni?
A főzési idő attól függ, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni.
3 percig főzött tojás
Ez egy lágytojás, amelyet a héj eltávolítása után tojástartóba teszünk, és kanállal fogyasztjuk.
A három percig főzött tojásnak nincs kellően kemény fehérje, és a sárgája sűrű vagy folyós.
5 percig főzött tojás
Ez egy lágyra főtt tojás, ahol a fehérje kemény, a sárgája pedig puha és folyós.
6 és fél percig főzött tojás
Az ilyen hosszú ideig főzött tojást gyakran tökéletes tojásnak nevezik, mert könnyen hámozható, a fehérje teljesen megfőtt, de a sárgája még puha és krémes.
10 percig főzött tojás
Ez egy keményre főtt tojás, amelynek fehérje és sárgája teljesen megfőtt.
A tojás tárolásának szabályai
A tojást száraz és hűvös helyen kell tárolni.
Ha keményre főtt tojást szeretne készíteni, vegye ki a hűtőszekrényből, és hagyja, hogy főzés előtt szobahőmérsékletűvé váljon.
A friss tojásokat nehéz meghámozni, ezért a legjobb, ha felhasználás előtt néhány napig pihentetjük őket.
Érdemes sötét héjú tojást vásárolni, mivel a világos tojásokat is nehéz meghámozni.
A tojás frissességi tesztje
A tojások frissességét vízpróbával lehet ellenőrizni.
Töltsön vizet egy tálba, és tegyen bele egy tojást.
Ha a tojás az aljára süllyed, biztosak lehetünk benne, hogy friss.
Ha a tojás a tál közepén úszik, már nem teljesen friss, de még fogyasztható.
A felszínre úszó tojást azonban nem szabad megfőzni, mert az már megromlott.
Mire kell figyelni a tojásfőzéskor?
A tojást szobahőmérsékleten főzzük meg olyan vízben, amelyhez egy kevés sót (ez segít a tojás könnyebb hámozásában) és egy kevés ecetet vagy citromlevet adtunk.
Ügyeljünk arra, hogy a tojásokat főzés előtt szobahőmérsékletre hozzuk, mert a környezeti hőmérséklet és a víz hőmérséklete közötti nagy különbség miatt a héj megrepedhet.
A tojásokat főzés előtt először meleg vízbe áztathatjuk, majd forró vízbe meríthetjük.
A túlságosan buborékos forró vízben való tojásfőzést is kerülni kell, mert a héj megrepedhet.
Amikor a tojások megfőttek, azonnal hűtsük le őket hideg vízzel. A vízhez jégkockákat is adhat.
Ez a lépés három okból fontos.
Először is, a héj kiváló hőtároló, így a hűtetlen tojás tovább fog főni.
A hőmérsékletkülönbség miatt a tojások térfogata kissé csökken, így sokkal könnyebb lesz a hámozásuk.
A kihűlt tojásokat azonnal meg lehet enni.
Tippek a könnyebb hámozáshoz
A kihűlt tojásokat célszerű hideg vízben hámozni.
Hogy még könnyebb legyen a munka, törjük össze a héjat vízben, és hagyjuk egy ideig állni.
Ezáltal a víz behatol a héj és a fehérje közé, így könnyebb lesz eltávolítani a héjat.
A tojások hámozásához más technikákat is alkalmazhatunk.
Tegye egy vágódeszkára, és kopogtassa meg, hogy feltörjön a héja.
Óvatosan nyomkodja meg, és görgesse előre-hátra, amíg sok apró repedés keletkezik.
Ez segít a héjnak elválni a fehérjétől. Ha szükséges, vízbe is áztathatja.
Ha nem volt ideje szobahőmérsékletűre melegíteni a tojásokat főzés előtt, itt egy trükk, ami segíthet.
Ne aggódjon, ha nem volt ideje kivenni a tojásokat a hűtőből főzés előtt.
Ebben az esetben tegye a tojásokat hideg vízbe, és kapcsolja be a tűzhelyet. Ha a víz felforrt, a szokásosnál 2 perccel kevesebb ideig főzze a tojásokat: ez segít a tökéletes állag elérésében.
Egy keményre főtt tojás például 10 perc helyett 8 percig tart, míg egy tökéletes tojás 6,5 perc helyett 4,5 perc alatt lesz kész.
Jó étvágyat!