Egészség

Egyél minden nap két keményre főtt tojást: nagyon gyorsan észre fogod venni a változásokat!

Nem titok, hogy a tojás számos értékes tápanyaggal rendelkezik: kiváló fehérjeforrás, A-, D-, K-, E- és B-vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a vas, cink, foszfor és szelén.

A tojás ideális reggeli étel. A tojás fogyasztható főzve, rántottaként vagy omlettként. Ezenkívül nagyon ízletes tojáskrém is készíthető belőle.

De tudja, mi történhet, ha minden nap 2 keményre főtt tojást eszik?

Tudja meg, milyen hatással lehet a szervezetére.

Mit találhatunk a keményre főtt tojásban?

A tojás egészséges zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz.

A tojás nagyszerű „agytáplálék” a benne található kolin, B12-vitamin és lecitin miatt.

A tojás reggeli fogyasztása nagyszerű módja a nap kezdésének a diákok és a szellemi munkát végző emberek számára. Ez a fajta étel növelheti a koncentrációt és az emlékezőképességet.

A tojás D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, amelyek erősítik a csontokat és a fogakat.

Ragyogó bőrt, egészséges hajat és körmöket szeretne? Egyen minden nap 2 tojást!

A tojás gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek hatással vannak bőre, körmei és haja egészségére.

Az emberek sokszor félnek túl gyakran tojást enni, mert elterjedt az a hiedelem, hogy a tojás növelheti a „rossz” koleszterinszintet.

Jó tudni azonban, hogy a tojás olyan koleszterinszint-csökkentő anyagokat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak és a lecitin.

Természetesen mindig fontos a mértékletesség.

Ha túl magas a koleszterinszintünk, ne együnk napi három tojássárgájánál többet.

Emellett a rendszeres tojásfogyasztás jót tesz a szem egészségének.

Az olyan anyagok, mint a zeaxantin, a karotinoidok és a lutein segítenek megvédeni a szemet a szürkehályogtól és a káros napfénytől.

Miért érdemes keményre főtt tojást enni?

A rendszeres tojásfogyasztás pozitív hatással van az egészségre.

Segít gondoskodni a keringési rendszerről.

Ráadásul a bennük található folsav segíti a vörösvértestek képződését, így a tojásfogyasztás megelőzi a vérszegénységet.

Ha fogyni szeretne, és egészséges, sportos alakját szeretné megőrizni, érdemes beiktatni a tojást az étrendjébe.

Értékes fehérjéket tartalmaz, amelyek gyorsabban adják a jóllakottság érzését.

Emellett tanulmányok kimutatták, hogy a tojás rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a mellrák kockázatát.

Tekintettel arra, hogy a tojás értékes tápanyagforrás, terhes nőknek is ajánlott.

A tojásban található folsav segít megvédeni a magzatot.

Hogyan kell tökéletes tojást főzni?

A főzési idő attól függ, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni.

3 percig főzött tojás

Ez egy lágytojás, amelyet a héj eltávolítása után tojástartóba teszünk, és kanállal fogyasztjuk.

A három percig főzött tojásnak nincs kellően kemény fehérje, és a sárgája sűrű vagy folyós.

5 percig főzött tojás

Ez egy lágyra főtt tojás, ahol a fehérje kemény, a sárgája pedig puha és folyós.

6 és fél percig főzött tojás

Az ilyen hosszú ideig főzött tojást gyakran tökéletes tojásnak nevezik, mert könnyen hámozható, a fehérje teljesen megfőtt, de a sárgája még puha és krémes.

10 percig főzött tojás

Ez egy keményre főtt tojás, amelynek fehérje és sárgája teljesen megfőtt.

A tojás tárolásának szabályai

A tojást száraz és hűvös helyen kell tárolni.

Ha keményre főtt tojást szeretne készíteni, vegye ki a hűtőszekrényből, és hagyja, hogy főzés előtt szobahőmérsékletűvé váljon.

A friss tojásokat nehéz meghámozni, ezért a legjobb, ha felhasználás előtt néhány napig pihentetjük őket.

Érdemes sötét héjú tojást vásárolni, mivel a világos tojásokat is nehéz meghámozni.

A tojás frissességi tesztje

A tojások frissességét vízpróbával lehet ellenőrizni.

Töltsön vizet egy tálba, és tegyen bele egy tojást.

Ha a tojás az aljára süllyed, biztosak lehetünk benne, hogy friss.

Ha a tojás a tál közepén úszik, már nem teljesen friss, de még fogyasztható.

A felszínre úszó tojást azonban nem szabad megfőzni, mert az már megromlott.

Mire kell figyelni a tojásfőzéskor?

A tojást szobahőmérsékleten főzzük meg olyan vízben, amelyhez egy kevés sót (ez segít a tojás könnyebb hámozásában) és egy kevés ecetet vagy citromlevet adtunk.

Ügyeljünk arra, hogy a tojásokat főzés előtt szobahőmérsékletre hozzuk, mert a környezeti hőmérséklet és a víz hőmérséklete közötti nagy különbség miatt a héj megrepedhet.

A tojásokat főzés előtt először meleg vízbe áztathatjuk, majd forró vízbe meríthetjük.

A túlságosan buborékos forró vízben való tojásfőzést is kerülni kell, mert a héj megrepedhet.

Amikor a tojások megfőttek, azonnal hűtsük le őket hideg vízzel. A vízhez jégkockákat is adhat.

Ez a lépés három okból fontos.

Először is, a héj kiváló hőtároló, így a hűtetlen tojás tovább fog főni.

A hőmérsékletkülönbség miatt a tojások térfogata kissé csökken, így sokkal könnyebb lesz a hámozásuk.

A kihűlt tojásokat azonnal meg lehet enni.

Tippek a könnyebb hámozáshoz

A kihűlt tojásokat célszerű hideg vízben hámozni.

Hogy még könnyebb legyen a munka, törjük össze a héjat vízben, és hagyjuk egy ideig állni.

Ezáltal a víz behatol a héj és a fehérje közé, így könnyebb lesz eltávolítani a héjat.

A tojások hámozásához más technikákat is alkalmazhatunk.

Tegye egy vágódeszkára, és kopogtassa meg, hogy feltörjön a héja.

Óvatosan nyomkodja meg, és görgesse előre-hátra, amíg sok apró repedés keletkezik.

Ez segít a héjnak elválni a fehérjétől. Ha szükséges, vízbe is áztathatja.

Ha nem volt ideje szobahőmérsékletűre melegíteni a tojásokat főzés előtt, itt egy trükk, ami segíthet.

Ne aggódjon, ha nem volt ideje kivenni a tojásokat a hűtőből főzés előtt.

Ebben az esetben tegye a tojásokat hideg vízbe, és kapcsolja be a tűzhelyet. Ha a víz felforrt, a szokásosnál 2 perccel kevesebb ideig főzze a tojásokat: ez segít a tökéletes állag elérésében.

Egy keményre főtt tojás például 10 perc helyett 8 percig tart, míg egy tökéletes tojás 6,5 perc helyett 4,5 perc alatt lesz kész.

Jó étvágyat!