Ha a vérnyomásról van szó, érdemes néhány számadatot szem előtt tartani. A vérnyomást két egységben mérik. A magasabb szám, az első, a szisztolés nyomást jelzi. Az alacsonyabb, második szám a diasztolés nyomás.
A 120/80-as vérnyomás például (120/80) azt jelenti, hogy a szisztolés vérnyomása 120, diasztolés vérnyomása pedig 80-as. A szisztolés nyomás a legmagasabb nyomás az artériákban.
Annak a pillanatnak felel meg, amikor a kamrák összehúzódnak, a szívciklus kezdetén. A diasztolés nyomás a legalacsonyabb vérnyomás, és a szívciklus nyugalmi szakaszának felel meg. Ideális esetben vérnyomásának 120/80 körül kellene lennie, gyógyszeres kezelés nélkül.
Ha 60 évesnél idősebb, a szisztolés vérnyomás a legfontosabb szív- és érrendszeri kockázati tényező. Ha 60 évesnél fiatalabb, és nincs más jelentős kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek, akkor a diasztolés nyomás tűnik fontosabb kockázati tényezőnek.
Céklalé, magnézium
Ha magas vérnyomásról van szó, az egészséges táplálkozásnak pozitív hatása lehet. Íme néhány példa.
A céklalé jótékony hatással van a vérnyomásra. Egy kis placebo-kontrollált vizsgálatban egy hónapon keresztül napi egy pohár (25 cl) céklalé fogyasztása 8 mmHg-mal csökkentette a magas vérnyomásban szenvedő résztvevők szisztolés nyomását, és átlagosan 4 mmHg-mal a diasztolés nyomást.
A magas vérnyomás általában az inzulinrezisztenciával hozható összefüggésbe, ami a túlságosan cukorban gazdag étrendnek köszönhető. Ha az inzulinszint megemelkedik, a vérnyomás is megemelkedik. Az inzulin magnéziumot raktároz, de ha az inzulinreceptorok meggyengülnek, és a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, akkor nem tud magnéziumot raktározni, ami a vizelettel távozik a szervezetből. A sejtjeidben tárolt magnézium ellazítja az izmaidat. Ha túl alacsony a magnéziumszintje, az erek összehúzódnak ahelyett, hogy ellazulnának, és ez a szűkület a vérnyomás emelkedését okozza.
A magas vérnyomás receptje: cukor, zsír, kevés rost
A fruktóz növeli a húgysavat, amely azáltal emeli a vérnyomást, hogy gátolja a nitrogén-oxidot az erekben (A húgysav a fruktóz anyagcseréjének mellékterméke.
Valójában a fruktóz általában a fogyasztást követő néhány percen belül megemeli a húgysavszintet). A nitrogén-oxid segít az erek rugalmasságának megőrzésében, így annak kimerülése a vérnyomás emelkedéséhez vezet.
Ha jó egészségnek örvend, és az is szeretne maradni, az alapszabály az, hogy naponta legfeljebb 25 gramm fruktózt fogyasszon, vagy még kevesebbet. Ha inzulinrezisztens és/vagy magas vérnyomásban szenved, legfeljebb napi 15 gramm fruktózt fogyasszon, amíg a probléma meg nem oldódik.
A feldolgozott élelmiszereken alapuló, nettó szénhidrátokban (nem rostos szénhidrátok, például cukor, fruktóz és gabonafélék) és transzzsírokban (margarin és növényi olajok) gazdag étrend a magas vérnyomás receptje.
Ehelyett tegye étrendje középpontjába a teljes értékű, ideális esetben bioélelmiszereket. Gondoljon arra, hogy a nem rostos szénhidrátokat egészséges zsiradékokra cserélje, amelyeket az avokádóban, a bio vajban, a bio tojássárgájában, a kókuszdióban és a kókuszolajban, a nyers diófélékben, például a dióban, a pekándióban vagy a makadámiadióban, a fűvel táplált húsokban és a legelőn nevelt baromfiban talál.
Figyelje a nátrium/kálium arányt
A magas vérnyomás szabályozásában az étrend egésze alapvető fontosságú, nem csak a só (nátrium) bevitelének csökkentése. Az ásványi anyagok egyensúlya fontos része az egyenletnek, ami azt jelenti, hogy a legtöbb embernek kevesebb nátriumot és több káliumot, kalciumot és magnéziumot kellene fogyasztania. A magas káliumszint csökkenti a nátrium hatását.
Ha nem tudja vagy nem akarja csökkenteni a nátriumbevitelt, akkor segíthet, ha több káliumot fogyaszt. De a legjobb, ha mindkettőt csinálja. Nagyon fontos, hogy a kálium/nátrium arány megfelelő legyen az étrendben, és a magas vérnyomás csak egy az egyensúlyhiány számos mellékhatása közül.
A feldolgozott élelmiszereken alapuló étrend garantálja a kiegyensúlyozatlan arányt, úgymond túl sok nátriumot tartalmaz a káliumhoz képest. Ha lemond a feldolgozott élelmiszerekről a teljes értékű élelmiszerek javára, automatikusan javul ez az arány.
Zöldséglevesek és gyümölcslevek
A zöldséglevesek vagy -levek egyszerű módja a zöldségbevitel növelésének, és sok NO3-ban gazdag zöldség (amelyek növelik az NO-szintet) nagyon alkalmas erre, többek között a cékla, a kelkáposzta, a zeller, a spenót, a sárgarépa stb. Az allicinben gazdag fokhagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a metélőhagyma szintén segít javítani a vérnyomást, és könnyen beépíthetők a salátákba és más ételekbe.
Optimalizálja D-vitamin-szintjét, és növelje az állati eredetű omega-3-ak bevitelét Az omega-3-ak bevitelének növelésére a legjobb módszer az olajos halak fogyasztása. A vad alaszkai lazac, a szardínia és a szardella jó példák erre.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.