A fűszernövények és fűszerek helyes fagyasztásához néhány szabály betartása szükséges. A lényeg az, hogy a kapor és rokonai ízét a lehető legjobban megőrizzük. A legelterjedtebb módszerek erre nem a legjobbak.
A kapor magába szívja a szagokat
Az egyliteres fagylaltos doboz, amelyben a fagyasztott kaprot tartjuk a mélyhűtőben, annyira mindenütt jelen van a konyhánkban, hogy már viccek tárgya lett. A viccek azonban viccek, de ez a módszer, meg kell hagyni, nem működik túl jól. A kapor, de még az apróra vágott petrezselyem is, csomókká áll össze, amelyekbe jégszemcsék rakódnak.
A fagylaltos dobozok és például az eldobható műanyag levesestálak – egy másik gyakori fagyasztási edény – gyártásához használt műanyag azonban nagyon könnyen magába szívja a szagokat. Ezekből nincs hiány a hűtőnkben. A fagyasztott kapor egy idő után a fagyasztó és a hűtőszagok keverékén megy keresztül.
Hogyan kell lefagyasztani a kaprot
Érdemes tehát alternatív módszerekhez nyúlni, legyen szó a fűszernövények fagyasztásáról vagy másképp történő tárolásáról. Ami az előbbit illeti – természetesen változtass a fűszernövények és fűszerek fagyasztóban való tárolásának módján. Akinek több fiókja van, használhat például üvegedényeket, amelyek nem szívják magukba a kellemetlen szagokat.
Ha a másik irányba megyünk, akkor jó ötlet az eldobható zsinóros zacskók használata. Ez az egyre népszerűbb háztartási segédeszköz leginkább élelmiszerrel való érintkezésre alkalmas. Aprítsd fel a kaprot, petrezselymet vagy más fűszernövényeket, és kis adagokban tedd őket ilyen kis zacskókba. Könnyen megszabadulhatunk a felesleges levegőtől. Fontos, hogy egy zacskót ne használjunk többször.
Gyógynövények a fagyasztóban
Ne feledd az általános alapszabályt annak ellenőrzésére, hogy egy tárolóedény alkalmas-e fagyasztott élelmiszerek tárolására. A tasakok csomagolásán vagy közvetlenül a dobozon keresd a hópelyhet ábrázoló – néha háromszögbe írt – bélyegzőt. Ha nem találod, ne tárolj semmit ilyen edényben a fagyasztóban.
A gyógynövények fagyasztásának jó alternatívája, ha sóban tárold őket. A bazsalikomleveleket, nagyobb kapor- vagy petrezselyemszálakat helyezd egy réteg sóra az üvegben, majd szórj rá egy másik réteget, és így, egymásra rakva az egész üveget. Tárold a fűszernövényeket a hűtőszekrényben akár több hónapig, főzés előtt öblítsd le őket.