Z. Anna, receptek és főzési tippek szerzője egy értékes trükköt osztott meg velünk. Jól fog jönni mindazoknak, akik időnként folyékony olajat használnak a konyhában. Egyszóval: minden szakácsnak.
Házi készítésű olajadagoló
A boltban vásárolt, tipikus üvegekben kapható olajnak megvan az a szokása, hogy nagy sugárban fröcsköl a salátába vagy a serpenyőbe. Hogy ezt megakadályozzuk, különféle adagolókhoz nyúlunk. Ez még a diétánknak is jót tehet, hiszen modern életmódunkkal általában inkább jobb, mint rosszabb a kevesebb zsír az ételeinkben.
Így valószínűleg a legtöbbünknél található otthon néhány ilyen típusú adagoló. Elvégre tökéletes ajándék – különösen egy házavató bulira. Így előfordul, hogy kapunk egyet, vagy adunk egyet.
De ha nem – hogyan cseréljük le?
Anna itt jön egy hasznos trükkel. Az ő házi módszeréhez az olajos adagoló elkészítéséhez csak egy kis műanyag palack, egy öngyújtó, egy fogpiszkáló vagy gyufaszál és valami éles tárgy szükséges. A bagatell trükkel egy perc alatt elkészíthetsz belőlük valamit, amivel könnyedén adagolhatod az olajat.
A módszer ráadásul környezetbarát. Hiszen lehetővé teszi, hogy újra felhasználj egy műanyag palackot, amely egyébként valószínűleg a szemétben végezné. A trükk mindenféle kempingezéseken és nyaralókban is hasznos, amelyek konyhája néha nem túl bőségesen felszerelt.
Olaj adagolása terepi körülmények között
1) lépés
Láng fölött óvatosan felmelegítem a kupak közepét, hogy formázhatóvá váljon.
2) lépés
Egy gyufaszállal belülről lyukat ütünk a kupakba. Megvárjuk, amíg a műanyag kihűl és megszilárdul.
3) lépés
Kivesszük a fogpiszkálót, és a kupakból kifolyócső alakul ki. Vágjuk le a végét.
4) lépés
Öntsük az olajat a palackba, és csavarjuk rá a kupakot.