Egészség

Ezért érdemes napi 4 tojást enni!

Régebben a legtöbb ember attól tartott, hogy a tojás árt a májnak és tele van egészségtelen koleszterinnel. Ezek voltak a fő okok, amiért sokan kiiktatták a tojást az étrendjükből. A modern kutatások azonban bebizonyították az ellenkezőjét: a tudósok ma már a tojást egészséges és az egészségre rendkívül előnyös élelmiszerként emlegetik. Ha nem allergiás a tojásra, és nem szenved bizonyos betegségekben, amelyek miatt ki kell zárnia az étrendjéből, akkor növelje ennek az ételnek a fogyasztását.

Nézzük tehát, miért jó tojást enni

Az agya kolinnal lesz ellátva

A foszfolipidek, amelyek biztosítják az agysejtek közötti normális kommunikációt, kolinból állnak.

Ez a vitamin klinikailag bizonyítottan az agy legfontosabb építőköve.

Ha minden nap tojást eszik, a szervezete elegendő mennyiséget kap ebből a tápanyagból.

A kolin hiánya memória-, figyelem- és egyéb kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat okoz.

Erősíti az immunitását

A tojás gazdag szelénben, amely erősíti az immunrendszert és szabályozza a pajzsmirigy hormonális tevékenységét.

Napi 1 tojás fogyasztása is pozitív hatással van a szervezet védekezőképességére.

Javítja a látását

Új kutatások kimutatták, hogy a tyúktojás gazdag luteinben.

Ez az anyag felelős az éles látásért.

A lutein hiánya a szem romboló elváltozásaihoz és visszafordíthatatlan látásromláshoz vezethet.

A D-vitamin segíti a szervezet kalciumfelvételét

Ha valakinek felajánljuk a lehetőséget, hogy igyon egy kanál halolajat, vagy egyen 2 főtt tojást, valószínűleg a legtöbben a tojást választják.

Mindkét esetben ugyanis a D-vitamin-tartalom azonos.

A D-vitamin javítja a kalcium felszívódását, így segít a csontok és a fogak erősítésében.

A B-vitamin komplex védi a bőrt, a hajat és a májat.

A biotin, a B12-vitamin és a tápláló fehérjék hozzájárulnak a haj és a bőr erősítéséhez.

A tyúktojásban található foszfolipidek segítenek eltávolítani a méreganyagokat a májból.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A korábbi vélekedéssel ellentétben az új kutatások kimutatták, hogy a tojásban lévő koleszterint a foszfatidok ellensúlyozzák, így ez az étel biztosan nem káros az egészségünkre.

A tojás gátolja a szervezet koleszterintermelését is.

Emellett a tojás Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, és így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hatékonyabb fogyás

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tojás reggelire történő fogyasztása megkönnyíti a nem kívánt kilók leadását.

Ez a reggeli jóllakottá tesz, és ellátja a szervezetet alapvető tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Csökkenti a rák kockázatát

Az agy számára nagyon fontos kolin csökkenti a rák kockázatát is.

A tanulmány eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek napi étrendjében szerepel a tojás, 18%-kal alacsonyabb a mellrák kockázata.

Hasznos a terhesség tervezéséhez

A B-vitaminok részt vesznek a nemi hormonok termelésében.

A B9-vitaminnak más neve is van: ez a folsav.

A folsav vörösvértesteket képez, amelyek nélkülözhetetlenek a magzat táplálkozásához, és csökkenti a szellemi visszamaradottság kockázatát.

Ezért a B9-vitamin elengedhetetlen a terhességet tervező nők számára. 1 tyúktojás 7,0 mcg-ot tartalmaz ebből a vitaminból.

Lassítja az öregedési folyamatot

Holland tudósok által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres tojásfogyasztás segít lassítani az öregedési folyamatot.

A vizsgálatban olyan nők vettek részt, akik rendszeresen ettek tojást. A 35 és 40 év közötti nők 87%-a világosabb bőrnek és halványabb öregségi foltoknak örülhetett.

A férfiaknál a szemük körüli ráncok észrevehető csökkenését tapasztalták.

Kinek érdemes kerülnie a tojásfogyasztást:

Allergia és emésztési problémák esetén.

Vannak, akiknek kerülniük kell a tojásfogyasztást, ha allergiásak a tojásfehérjére, vagy emésztési problémáik vannak, például fehérjeintolerancia vagy gyulladásos bélbetegség.

A galaktozaemiában vagy fruktóz-intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a tojássárgája fogyasztását, mivel magas a fruktóztartalma.

A cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük a tojás fogyasztásával, mivel a tojássárgája magas cukor- és zsírtartalmú, ami befolyásolhatja a vércukorszintet.

A szívbetegségben és magas koleszterinszintben szenvedőknek szintén óvatosnak kell lenniük a tojás fogyasztásával, mivel magas a koleszterintartalma.

Ilyen esetekben ajánlott korlátozni vagy kizárni a tojást az étrendből.

Emellett a terhes nőknek kerülniük kell a nyers tojás vagy nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztását, mert fennáll a szalmonellózis-fertőzés veszélye.

Fontos, hogy a tojást alaposan megfőzzük.

Ha bizonytalan abban, hogy ehet-e tojást, a legjobb, ha konzultál orvosával vagy dietetikussal.

Maradjon egészséges!