Régebben a legtöbb ember attól tartott, hogy a tojás árt a májnak és tele van egészségtelen koleszterinnel. Ezek voltak a fő okok, amiért sokan kiiktatták a tojást az étrendjükből. A modern kutatások azonban bebizonyították az ellenkezőjét: a tudósok ma már a tojást egészséges és az egészségre rendkívül előnyös élelmiszerként emlegetik. Ha nem allergiás a tojásra, és nem szenved bizonyos betegségekben, amelyek miatt ki kell zárnia az étrendjéből, akkor növelje ennek az ételnek a fogyasztását.
Nézzük tehát, miért jó tojást enni
Az agya kolinnal lesz ellátva
A foszfolipidek, amelyek biztosítják az agysejtek közötti normális kommunikációt, kolinból állnak.
Ez a vitamin klinikailag bizonyítottan az agy legfontosabb építőköve.
Ha minden nap tojást eszik, a szervezete elegendő mennyiséget kap ebből a tápanyagból.
A kolin hiánya memória-, figyelem- és egyéb kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat okoz.
Erősíti az immunitását
A tojás gazdag szelénben, amely erősíti az immunrendszert és szabályozza a pajzsmirigy hormonális tevékenységét.
Napi 1 tojás fogyasztása is pozitív hatással van a szervezet védekezőképességére.
Javítja a látását
Új kutatások kimutatták, hogy a tyúktojás gazdag luteinben.
Ez az anyag felelős az éles látásért.
A lutein hiánya a szem romboló elváltozásaihoz és visszafordíthatatlan látásromláshoz vezethet.
A D-vitamin segíti a szervezet kalciumfelvételét
Ha valakinek felajánljuk a lehetőséget, hogy igyon egy kanál halolajat, vagy egyen 2 főtt tojást, valószínűleg a legtöbben a tojást választják.
Mindkét esetben ugyanis a D-vitamin-tartalom azonos.
A D-vitamin javítja a kalcium felszívódását, így segít a csontok és a fogak erősítésében.
A B-vitamin komplex védi a bőrt, a hajat és a májat.
A biotin, a B12-vitamin és a tápláló fehérjék hozzájárulnak a haj és a bőr erősítéséhez.
A tyúktojásban található foszfolipidek segítenek eltávolítani a méreganyagokat a májból.
Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A korábbi vélekedéssel ellentétben az új kutatások kimutatták, hogy a tojásban lévő koleszterint a foszfatidok ellensúlyozzák, így ez az étel biztosan nem káros az egészségünkre.
A tojás gátolja a szervezet koleszterintermelését is.
Emellett a tojás Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a trigliceridszintet, és így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Hatékonyabb fogyás
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tojás reggelire történő fogyasztása megkönnyíti a nem kívánt kilók leadását.
Ez a reggeli jóllakottá tesz, és ellátja a szervezetet alapvető tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Csökkenti a rák kockázatát
Az agy számára nagyon fontos kolin csökkenti a rák kockázatát is.
A tanulmány eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek napi étrendjében szerepel a tojás, 18%-kal alacsonyabb a mellrák kockázata.
Hasznos a terhesség tervezéséhez
A B-vitaminok részt vesznek a nemi hormonok termelésében.
A B9-vitaminnak más neve is van: ez a folsav.
A folsav vörösvértesteket képez, amelyek nélkülözhetetlenek a magzat táplálkozásához, és csökkenti a szellemi visszamaradottság kockázatát.
Ezért a B9-vitamin elengedhetetlen a terhességet tervező nők számára. 1 tyúktojás 7,0 mcg-ot tartalmaz ebből a vitaminból.
Lassítja az öregedési folyamatot
Holland tudósok által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres tojásfogyasztás segít lassítani az öregedési folyamatot.
A vizsgálatban olyan nők vettek részt, akik rendszeresen ettek tojást. A 35 és 40 év közötti nők 87%-a világosabb bőrnek és halványabb öregségi foltoknak örülhetett.
A férfiaknál a szemük körüli ráncok észrevehető csökkenését tapasztalták.
Kinek érdemes kerülnie a tojásfogyasztást:
Allergia és emésztési problémák esetén.
Vannak, akiknek kerülniük kell a tojásfogyasztást, ha allergiásak a tojásfehérjére, vagy emésztési problémáik vannak, például fehérjeintolerancia vagy gyulladásos bélbetegség.
A galaktozaemiában vagy fruktóz-intoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a tojássárgája fogyasztását, mivel magas a fruktóztartalma.
A cukorbetegeknek óvatosnak kell lenniük a tojás fogyasztásával, mivel a tojássárgája magas cukor- és zsírtartalmú, ami befolyásolhatja a vércukorszintet.
A szívbetegségben és magas koleszterinszintben szenvedőknek szintén óvatosnak kell lenniük a tojás fogyasztásával, mivel magas a koleszterintartalma.
Ilyen esetekben ajánlott korlátozni vagy kizárni a tojást az étrendből.
Emellett a terhes nőknek kerülniük kell a nyers tojás vagy nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztását, mert fennáll a szalmonellózis-fertőzés veszélye.
Fontos, hogy a tojást alaposan megfőzzük.
Ha bizonytalan abban, hogy ehet-e tojást, a legjobb, ha konzultál orvosával vagy dietetikussal.
Maradjon egészséges!