Háztartás

Gyorsan csírázik a burgonya? Tárolja együtt ezzel a gyümölccsel!

A legtöbben szeretjük a burgonyát, így nem csoda, hogy szinte minden háztartásban megtalálható.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan lehet a legjobban tárolni a burgonyát.

Egy bizonyos tárolási idő után a burgonya elkezdhet csírázni, és elveszítheti normális megjelenését és ízét.

Ezért hasznos tudni, hogyan kell a burgonyát megfelelően tárolni.

Ehetek csírázott burgonyát?

Egyesek szerint jobb, ha nem eszünk ilyen burgonyát, míg mások azt tanácsolják, hogy vágjuk le nyugodtan, és használjuk fel normál ételek készítéséhez.

Hasznos tudni, hogy a csíráztatott burgonyának megnövekedett a glikoalkaloidtartalma.

Ezek a vegyületek kis mennyiségben fogyasztva nem veszélyesek, de nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek.

Mi tehát a következtetés?

Jobb elkerülni a csírázni kezdő burgonyát.

Mit tegyek a tárolt burgonya csírázásának megelőzése érdekében?

Van egy egyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a burgonya csírázását.

Egyszerűen tegyünk egy almát a burgonya mellé a zacskóba.

Az alma etilént termel, ami hosszabb ideig frissen és szilárdan tartja a burgonyát.

Emiatt egy alma akár 8 hétig is megőrizheti a burgonyát csírátlanul.

Hogyan tároljuk a burgonyát?

Azt is figyelembe kell venni, hogy hol tároljuk a burgonyát.

A burgonya meleg, világos és párás helyen sokkal gyorsabban csírázik.

A burgonya tárolási helyének száraznak, sötétnek és hűvösnek kell lennie.

A burgonya számára az optimális hőmérséklet 15 °C körül van.

A hűtőszekrény tehát nem jó megoldás.

Ha a hőmérséklet túl alacsony, a burgonyában lévő keményítő cukorrá alakul, és maga a burgonya édes ízű lesz.

A pince és a garázs a legjobb választás.

A burgonyát nem szabad műanyag zacskókban vagy dobozokban tárolni.

A legjobbak az olyan zacskók, amelyek lehetővé teszik a levegő keringését.

Még egy utolsó dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a burgonya minél frissebb maradjon: a burgonyát nem szabad hagymával együtt tárolni.

Hasznos tudni, hogy a hagyma felgyorsítja a burgonya csírázási folyamatát.

A burgonyát céklával együtt lehet tárolni.

Ha a céklát a tetejére tesszük, az magába szívja a felesleges nedvességet.

Bármilyen más zöldség (beleértve a káposztát és a sárgarépát) rontja a burgonya általános állapotát.

Egyéb élelmiszer-tárolási trükkök

Néha egyszerűen elszámoljuk magunkat a szükséges termények mennyiségével, és többet vásárolunk, mint amennyit a szavatossági idő lejárta előtt fel tudunk használni.

Hasznos, ha tudjuk, hogyan hosszabbíthatjuk meg a különböző élelmiszerek eltarthatósági idejét: így elkerülhetjük az élelmiszerpazarlást, és pénzt takaríthatunk meg.

Hagyma zokniban

A friss hagyma több hónapig is eláll, ha tudjuk, hogyan kell megfelelően tárolni.

Egy remek tipp, ha egyszerűen egy régi zokniba tesszük őket, és a hagymák közötti tereket egy cérnával összekötjük.

Száraz, hűvös helyen tároljuk.

A banán nem barnul meg

A banánok általában csak néhány napig tarthatók el, utána kezdenek el barnulni.

Ennek oka, hogy a szár etiléngázt termel, ami felgyorsítja az érést.

Megoldás: csomagoljuk a banán végeit egy műanyag zacskóba.

Ez lelassítja az etilén felszabadulását, így a banán lassabban érik.

Ez akkor is hasznos, ha más gyümölcsöket tartunk a banán közelében.

Használjon fóliát

Csomagoljon zellert, brokkolit vagy salátát alufóliába, és tárolja a hűtőben.

A zöldségek több mint 4 hétig frissek maradnak.

Papírtörlő

Csomagolja a leveles zöldségeket papírtörlőbe.

A papírtörlő felszívja a felesleges nedvességet, így a zöldségek nem fonnyadnak meg olyan gyorsan.

Ne tegye hűtőbe a paradicsomot

Bár a legtöbben másként gondolják, a paradicsomot legjobb szobahőmérsékleten tárolni.

Tegyük egy papírtörlővel kibélelt edénybe.

Ügyeljünk arra, hogy a paradicsomok szára felfelé nézzen, hogy ne sérüljön meg a zöldség héja.

Az alma akár 6 hónapig is eltartható

Az alma akár 6 hónapig is eltartható, ha ügyelünk a megfelelő tárolásra.

Ideális esetben olyan környezetben kell tárolni, ahol a hőmérséklet 0 és -1 Celsius-fok között mozog.

A sérült almákat válasszuk szét, a többit pedig tároljuk a hűtőszekrény alsó polcán, amely a gyümölcsöknek és zöldségeknek van fenntartva.

Tegyük a sárgarépát homokba

Igen, a homok valóban meghosszabbíthatja a gyökérzöldségek eltarthatóságát.

Ha homokban vagy fűrészporban tárolja ezeket a zöldségeket, meghosszabbítja az eltarthatóságukat.

Csomagolja a sajtot sütőpapírba

Amikor kiveszi a sajtot az eredeti csomagolásából, csomagolja be sütőpapírba.

A sajt tovább eltartható, és az illata és az íze sem fog megváltozni.

Reméljük, hasznosnak találta ezeket a tippeket.

Sok sikert!

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.