Egészség

Ha azt veszi észre, hogy romlik a látása, kezdje el ezt a 25 ételt fogyasztani.

Az A-vitamin az egészséges szemhez kapcsolódó vitamin és antioxidáns. Az A-vitaminban gazdag étrend megelőzheti az éjszakai vakságot, a szemgyulladást és a szemszárazság szindrómát.

Számos más egészségügyi probléma kezelésére is használják. Nemzetközi egységekben (IU) mérik, és egy átlagos felnőttnek naponta körülbelül 5000 IU-ra van szüksége.

1) Sárgarépa

Amikor a legtöbb embernek az A-vitamin és a szem egészsége jut eszébe, általában a sárgarépa jut eszébe. Való igaz, hogy a sok sárgarépa fogyasztása javíthatja a látást.

Egy közepes méretű sárgarépa az átlagember napi A-vitamin-szükségletének több mint 200%-át fedezi. Emellett nagyszerű forrása a C-, K- és B-vitaminoknak, valamint a magnéziumnak és a rostoknak is.

Adagonként (közepes sárgarépa) 10191 NE A-vitamin (az ajánlott napi szükséglet 204%-a), 25 kalória.

2) Jégsaláta

Ha egészséges élelmiszerekről van szó, általában a sötétzöld leveles zöldségek aratják le a babérokat. A világosabb jégsaláta azonban tele van pótolhatatlan A-vitaminnal.

Ne féljen hozzáadni egy keveset a salátájához és a szendvicsekhez, ha szüksége van egy extra adag A-vitaminra. Egy csésze apróra vágott jégsaláta mindössze 10 kalóriát tartalmaz, és rengeteg extra vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a szervezetét.

Adagonként (1 csésze apróra vágott jégsaláta) 361 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 7%-a), 10 kalória.

3) Édesburgonya

A korai amerikai telepesek számára az édesburgonya volt az egyik fő táplálékforrás. Ma is nagyon népszerű finom íze és gazdag tápanyagtartalma miatt.

Egy közepes méretű édesburgonya egy átlagos felnőtt számára a napi A-vitamin-szükségletének 473%-át biztosítja, és mindössze 103 kalóriát ad az étkezéshez.

Adagnagyság (1 közepes méretű édesburgonya), 21909 NE A-vitamin (az ajánlott napi szükséglet 738%-a), 103 kalória.

4) Csukamájolaj

Sokan szednek táplálékkiegészítőt csukamájolajjal, mert gazdag vitamin- és ásványi anyagforrás.

A folyékony és kapszulás formában is kapható csukamájolaj D-vitamint, A-vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Egy evőkanálnyi csukamájolajjal teljesítheti, sőt, meg is haladhatja az ajánlott napi vitaminbevitelt.

Adagnagyság (1 evőkanál), 14 000 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 280%-a), 126 kalória.

5) Piros őrölt paprika

Adjon naponta egy kis piros paprikát az ételeihez, és figyelje meg, milyen pozitív változásokat eredményez, mind az ételek ízében, mind az általános egészségi állapotában.

Egy evőkanál ebből a kellemesen fűszeres fűszerből az ajánlott napi adag A-vitamin 42%-át tartalmazza.

Adagonként (1 evőkanál) 2081 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 42%-a), 16 kalória.

6) Pulykamáj

Egy ízletes pulykavacsora után sokan szokták megőrizni a pulyka belsőségeit különböző felhasználási célokra.

A pulykamáj remek kiegészítője a mártásnak és a tölteléknek, és meglepő forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak. 100 gramm pulykamáj a napi ajánlott A-vitamin mennyiség 1507%-át tartalmazza.

Adagonként (100 gramm) 75333 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 1507%-a), 273 kalória.

7) Paprika

A paprikát a dél-amerikai, indiai és spanyol konyhában gyakran használják. De nem számít, honnan származik és milyen ételeket kedvel, ha ezt a csípős piros fűszert beépíti kedvenc ételeibe, az számos egészségügyi előnnyel járhat.

Egy evőkanál az ajánlott napi A-vitaminadag 69%-át biztosítja. Emellett lenyűgöző C-vitamin-, kálium- és kalciumforrás is.

Adagonként (1 evőkanál) 3448 A-vitamin (az ajánlott napi mennyiség 69%-a), 20 kalória.

8) Mangó

A mangó egy édes, lédús gyümölcs, amelynek mind a főételekben, mind a desszertes tányérokban helye van.

Számos tápanyagának és vitaminjának köszönhetően remek kiegészítője az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek is. Egy csésze apróra vágott mangó az ajánlott napi vitaminmennyiség körülbelül 36%-át biztosítja.

Adagonként (1 csésze apróra vágott mangó) 1785 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 36%-a), 107 kalória.

9) Mustárlevelek

Akár nyersen, akár főzve fogyasztja a mustárleveleket, rengeteg ízt és tápanyagot kap ezekből a tápanyag-erőművekből.

Egyetlen csésze apróra vágott mustárlevél az ajánlott napi A-vitaminadag 188%-át biztosítja. Kényeztesse magát gyakran, mivel C- és E-vitaminban, mangánban, folsavban, rostban, fehérjében és kalciumban is gazdag.

Adagonként (1 csésze apróra vágott levél) 5880 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 118%-a), 15 kalória.

10) Sütőtök

A sütőtök sárgás-narancsos színe annak a jele, hogy sok béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át.

Egy adag kockára vágott sütőtök az ajánlott napi A-vitamin-adag több mint 400%-át tartalmazza. Emellett elegendő C-vitamint, káliumot és rostot is tartalmaz ahhoz, hogy érezhetően javítsa a szervezet általános egészségi állapotát.

Adagonként (1 csésze kockára vágva) 22868 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 475%-a), 82 kalória.

11) Szárított bazsalikom

Egy 100 grammos adag szárított bazsalikom az ajánlott napi adag A-vitamin 15%-át tartalmazza. Száz gramm sok, de nem kell mindet egy étkezés során vagy akár ugyanazon a napon elfogyasztani.

Ha belegondol, milyen sokoldalúan felhasználható a bazsalikom, azon kaphatja magát, hogy minden elkészített ételhez hozzáadja. Szórja az ételeire egész héten, hogy egyszerűen és könnyen felturbózza az A-vitamint.

Adagonként (100 gramm) 744 NE A-vitamin (a napi ajánlott adag 15%-a), 251 kalória.

12) Kelkáposzta

A kelkáposzta sokkal több, mint egyszerű köret: ízletes és tápanyagban gazdag zöldség, amely megérdemli, hogy szilárd helyet foglaljon el az étrendedben.

A kelkáposzta csodákat tehet az egészségeddel, és abban is segíthet, hogy elérd, illetve túllépd a napi ajánlott A-vitamin mennyiséget. Egy csészényi adag az átlagember szükségletének mintegy 200%-át tartalmazza.

Adagnagyság (1 csésze), 10302 NE A-vitamin (az ajánlott napi mennyiség 206%-a), 34 kalória.

13) Sárgadinnye

Az sárgadinnye alacsony kalória- és zsírtartalmú, de magas vitamin- és tápanyagtartalmú. Ráadásul ízletes kiegészítője a napodnak. Élvezze ezt a lédús dinnyét gyümölcssalátában, napközbeni nassolnivalóként vagy vacsora utáni csemegeként.

Egy ék alakú szelet, körülbelül egy átlagos méretű dinnye nyolcad része a napi A-vitamin-bevitel 120%-át biztosítja.

Adagnagyság (1 ék alakú szelet vagy szintén egy közepes méretű dinnye 1/8 része), 5986 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 120%-a), 23 kalória.

14) Borsó

Az édes zöldborsó sok ételhez ízletes köret, és az egészséges étrend remek kiegészítője is.

Egy adag borsó (fél csésze) az ajánlott A-vitaminadag 134%-át biztosítja, és mindössze 62 kalóriát tartalmaz. A borsó emellett magas C-, K- és B-vitamin-tartalommal rendelkezik.

Adagonként (fél csésze) 1680 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 134%-a), 62 kalória.

15) Petrezselyem

Több levélzöldséget beiktatni az étrendedbe több okból is kiváló ötlet: alacsony a kalóriatartalma, magas a tápanyagtartalma, és könnyen elkészíthető.

A legtöbb sötétzöld zöldséget nyersen is fogyaszthatja, de a petrezselyem esetében, ha fogyasztás előtt megfőzi vagy megpárolja, a szervezete többet tud felvenni bizonyos fontos tápanyagokból.

Adagonként (1 csésze apróra vágott levél) 6373 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 127%-a), 18 kalória.

16) Szárított sárgabarack

Az aszalt gyümölcs könnyű nassolnivaló, ha szüksége van egy kis tápanyag-, antioxidáns- és energiadúsításra.

Az A-vitaminban gazdag étrendhez remek választás az aszalt sárgabarack. Már egy csésze aszalt sárgabarack az ajánlott napi A-vitaminadag 94%-át tartalmazza.

Adagnagyság (1 csésze mezei szárított sárgabarack), 4685 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 94%-a), 313 kalória.

17) Paradicsom

Botanikai értelemben a paradicsom technikailag gyümölcs, bár sokan zöldségnek tekintik. Akárhogy is soroljuk be, érdemes többet enni belőlük, mert kalóriaszegény, de számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag.

Már egy közepes paradicsom is biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet 20%-át. Emellett nagyszerű C-vitamin- és likopinforrás is.

Adagonként (1 közepes paradicsom) 1025 NE A-vitamin (az ajánlott napi mennyiség 20%-a), 22 kalória.

18) Szárított majoránna

A legtöbb ember a szárított fűszernövényeket az egyedi ízük miatt használja, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy fogyasztásuk milyen egészségügyi előnyökkel jár.

Ami az A-vitamint illeti, a szárított majoránna az egyik legjobb gyógynövény, amit találhat. Egy 100 grammos adag az ajánlott napi A-vitamin-adag 161%-át tartalmazza.

Száz gramm sok, de nem kell az egészet egyszerre elfogyasztani! Inkább próbálja meg beépíteni a hét folyamán különböző étkezésekbe, hogy meglássa, hogyan működik, és közben élvezze az összes egészségügyi előnyét.

Adagonként (100 gramm) 8068 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 161%-a), 271 kalória.

19) Spenót

Ha minden nap több spenótot iktat az étrendedbe, számos szempontból elképesztő javulást fog tapasztalni az egészségében.

Konkrétan, győződjön meg róla, hogy elegendő A-vitaminhoz jut, ha naponta egy csésze spenótot fogyaszt, amely a napi ajánlott érték 49%-át tartalmazza. A spenót emellett C- és K-vitaminnal, mangánnal, vassal és kalciummal is ellátja szervezetét.

Adagonként (1 csésze) 2464 NE A-vitamin (a napi ajánlott mennyiség 49%-a), 8 kalória.

20) Őszibarack

Ez a lédús gyümölcs legalább annyira gazdag tápanyagokban, mint amennyire gazdag ízben. Az őszibarack magas C-vitamin-, kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium- és vastartalommal rendelkezik.

Ráadásul, ha egy gyors adag A-vitaminra van szükséged az étrendedben, egy közepes méretű őszibarack az átlagember napi szükségletének körülbelül 10%-át biztosítja.

Adagonként (1 közepes őszibarack) 489 NE A-vitamin (az ajánlott napi mennyiség 10%-a), 59 kalória.

21) Papaya

A trópusi gyümölcs, a papaya számos vitaminban, ásványi anyagban, enzimben és antioxidánsban gazdag. Különösen jó forrása az A-vitaminnak. Már egyetlen kis papaya is biztosítja az ajánlott napi érték 29%-át.

Az ízletes papayát gyakran nyersen (héja, magjai és levelei nélkül) fogyasztják, de gyümölcssaláták és turmixok remek kiegészítője is.

Adagnagyság (1 kis papaya), 1444 NE A-vitamin (az ajánlott napi mennyiség 29%-a), 59 kalória.

22) Paradicsom paprika

A paradicsom paprika éppoly sokoldalúan felhasználható, mint amilyen finom. Sokan önmagában vagy zöldségmártással megcsepegtetve fogyasztják, de salátákban, kevert ételekben és tésztaételekben is fogyaszthatjuk.

Fogyasztott mennyiségtől függetlenül megtapasztalhatja mindazokat az egészségügyi előnyöket, amelyeket a szervezetének nyújt. A paradicsom paprika gazdag antioxidánsokban, például likopinban, C-vitaminban és A-vitaminban.

Adagonként (1 közepes paprika) 3726 NE A-vitamin (a napi ajánlott adag 75%-a), 37 kalória.

23) Gyermekláncfű levelek

Ha egészséges salátát vagy turmixot készít, próbáljon meg beledobni néhány pitypanglevelet a keverékbe. Magas a kalcium- és jódtartalma, tele van antioxidánsokkal, és alacsony a kalóriatartalma.

Ha aggódik az étrendje A-vitamin-tartalma miatt, már egy csésze ilyen levél több mint 100%-át biztosítja az ajánlott napi adagnak.

Adagnagyság (1 csésze), 5589 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 112%-a), 25 kalória.

24) Marhamáj

A nagyszülőknek végig igazuk volt: a máj jót tesz az embernek. Gyakran a vérszegénység nagyszerű gyógymódjaként emlegetik, de emellett jó C- és A-vitaminforrás is.

Egy 100 grammos adag marhamáj a szükséges napi A-vitamin-bevitel több mint 300%-át biztosítja.

Adagonként (100 gramm) 16868 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 338%-a), 135 kalória.

25) Dúsított zabpehely

Sok gabonaféléből készült tejterméket dúsítanak olyan fontos vitaminokkal, amelyekből az emberek általában nem jutnak elegendő mennyiséghez az étrendjükben. Ezek közé tartozik a D- és az A-vitamin.

Az A-vitamin esetében sok márkájú dúsított zabpehely az ajánlott napi érték akár 29%-át is tartalmazza egy csészényi adagban. Amikor legközelebb kedvenc zabpehelyfajtáját vásárolja, mindenképpen ellenőrizze a tápértékadatokat.

Adagnagyság (1 csésze főtt zabkása), 1453 NE A-vitamin (az ajánlott napi adag 29%-a), 159 kalória.

Konklúzió

Az A-vitamin fontos része az egészséges táplálkozásnak. Különösen fontos a szem, valamint a bőr és az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez, működéséhez és ápolásához.

Szerencsére ez a fontos vitamin bőségesen megtalálható számos gyümölcsben, zöldségben, húsban, halban és tejtermékben, amelyeket valószínűleg már beiktatott az étrendjébe.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.