Recept, Tippek

Hogyan főzd meg helyesen a rizst: egy séf elképesztő tippje, amit ezentúl mindig használni fogsz

A legtöbb rizsfajta nagyjából egyformán szívja magába a vizet és tágul ki.

Ha a rizsed gyakran ragacsos lesz, érdemes kipróbálnod ezt az egyszerű főzési módszert.

A népszerű étel receptjét egy új-zélandi séf, Andy Hernden osztotta meg.

Azt tanácsolja, hogy mosd át a rizst háromszor, amíg a víz szinte teljesen átlátszó nem lesz.

Ezután adj annyi vizet hozzá, hogy az éppen elérje az első ujjpercedet, amikor az ujjad hegyével megérinted a rizs tetejét.

„Ezután teheted rizsfőzőbe vagy egyszerűen egy lábasba a tűzhelyen.”

Megjegyzi, hogy az „ujjperces módszer” a víz mérésére rizsfőzéskor egy hagyományos technika, amit sok kultúrában, különösen Ázsia számos országában széles körben alkalmaznak.

Ez segít a víz és a rizs arányát állandóan tartani, függetlenül a mennyiségtől.

„Amikor az ujjadat a rizsre teszed, és vizet töltesz, amíg az eléri az első ujjpercet, általában a megfelelő vízmennyiséget kapod, hogy a rizs tökéletesen megfőjön.

Ez azért van, mert a rizs teteje és az első ujjperced közötti magasság nagyjából arányos az alatta lévő rizs mélységével, így az arány egyensúlyban marad” – magyarázza a szakértő.