A molyok a konyhában egészen váratlanul jelenhetnek meg. De nem szabad figyelmen kívül hagyni őket – sok kárt okozhatnak.
A konyhában hirtelen megjelent kis lepkék ritkán okoznak azonnal aggodalmat. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenlétüket. Végtére is, ez egy élelmiszer-moly, amely elronthatja az összes ömlesztett élelmiszer készletet, és nagyon gyorsan elterjedhet az egész lakásban.
Hogyan találjuk meg a molyfészket a konyhában?
A konyhában a molyok bárhol megjelenhetnek, különösen gabonafélékben, szárított gyümölcsökben, diófélékben stb. A rovarok szürke vagy szürkésbarna színű kis pillangókhoz hasonlítanak. Maga a lepke nem táplálkozik élelemmel, de utódokat – hernyókat – hoz létre, amelyek veszélyesek az élelmiszerekre.
Az ételmolyok leggyakrabban a mennyezet alatt, a tapéták lehámló helyein, a csempék fugáiban telepednek meg. Élőhelyüket hálók és lárvák alapján lehet megtalálni.
Mitől félnek az ételmolyok?
Mivel a konyhában a vegyszerek használata nem jó ötlet, jobb, ha a molyok ellen népi gyógymódok segítségével küzdünk.
Az ételmolyok félnek a szagoktól, ezért érdemes a konyhai fiókokba mentát, ürömöt, babérlevelet és bármilyen más illatos gyógynövényt tenni.
Hogyan szabaduljunk meg végleg az ételmolyoktól?
Használjon fokhagymát. A gerezdeket hámozzuk meg, szeleteljük fel, tegyük tálcákra és tegyük a szekrényekbe.
A fokhagyma előnye, hogy akár közvetlenül a lisztbe és a gabonafélékbe is beletehető.
A gyógyszertárakban kapható illó kámforolaj vagy akár a kámforalkohol csípős szaga is hosszú időre elűzi az ételmolyokat a konyhából.
A kámfort vattakorongokra csepegtessük és helyezzük a szekrényekbe. Ahogy az aromája elillan, a vattakorongokat ki kell cserélni.