Háztartás, Tippek

Hogyan lehet megszabadulni az élelmiszer-molyoktól: egy egyszerű és hatékony módszer

A molyok a konyhában egészen váratlanul jelenhetnek meg. De nem szabad figyelmen kívül hagyni őket – sok kárt okozhatnak.

A konyhában hirtelen megjelent kis lepkék ritkán okoznak azonnal aggodalmat. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenlétüket. Végtére is, ez egy élelmiszer-moly, amely elronthatja az összes ömlesztett élelmiszer készletet, és nagyon gyorsan elterjedhet az egész lakásban.

Hogyan találjuk meg a molyfészket a konyhában?

A konyhában a molyok bárhol megjelenhetnek, különösen gabonafélékben, szárított gyümölcsökben, diófélékben stb. A rovarok szürke vagy szürkésbarna színű kis pillangókhoz hasonlítanak. Maga a lepke nem táplálkozik élelemmel, de utódokat – hernyókat – hoz létre, amelyek veszélyesek az élelmiszerekre.

Az ételmolyok leggyakrabban a mennyezet alatt, a tapéták lehámló helyein, a csempék fugáiban telepednek meg. Élőhelyüket hálók és lárvák alapján lehet megtalálni.

Mitől félnek az ételmolyok?

Mivel a konyhában a vegyszerek használata nem jó ötlet, jobb, ha a molyok ellen népi gyógymódok segítségével küzdünk.

Az ételmolyok félnek a szagoktól, ezért érdemes a konyhai fiókokba mentát, ürömöt, babérlevelet és bármilyen más illatos gyógynövényt tenni.

Hogyan szabaduljunk meg végleg az ételmolyoktól?

Használjon fokhagymát. A gerezdeket hámozzuk meg, szeleteljük fel, tegyük tálcákra és tegyük a szekrényekbe.

A fokhagyma előnye, hogy akár közvetlenül a lisztbe és a gabonafélékbe is beletehető.

A gyógyszertárakban kapható illó kámforolaj vagy akár a kámforalkohol csípős szaga is hosszú időre elűzi az ételmolyokat a konyhából.

A kámfort vattakorongokra csepegtessük és helyezzük a szekrényekbe. Ahogy az aromája elillan, a vattakorongokat ki kell cserélni.