A köszvény meglehetősen gyakori reumás betegség. Az ízületi gyulladás egy formája, amely erős fájdalmat okoz a test egy vagy több ízületében, különösen a nagylábujj tövében. Itt közelebbről megvizsgáljuk ennek a betegségnek az okait és tüneteit, valamint a megelőzés módjait és természetes kezeléseit.
A köszvényt elsősorban a vérben lévő húgysav túlsúlya, az úgynevezett hiperurikaemia okozza.
A húgysav egyfajta salakanyag, amelyet a szervezetnek a vizelettel kell eltávolítania. A purinok lebontásából származik, amelyek az elhalt sejtek és az ételek emésztése során keletkeznek.
Normális esetben nagyon kevés húgysav van a vérben. Ha nagy mennyiségben van jelen, és ha a vesék nem képesek eltávolítani, a vérben lévő szintje megemelkedik.
Idővel a felesleges húgysav leülepedik a szövetekben és kikristályosodik, különösen a vesékben, a bőrben vagy az ízületekben, ilyenkor köszvényről beszélünk.
A húgysavfelesleget számos tényező okozhatja, többek között:
Túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholtartalmú italokban lévő etanol fokozhatja a húgysavkiválasztást.
Egészségtelen táplálkozási szokások: nagy mennyiségű fehérje, hal, vörös hús stb. fogyasztása.
A köszvény férfibetegségnek tekinthető, mivel főként olyan férfiakat érint, akiknek természetes módon magas a húgysavszintjük, és 35 éves kortól jelentkezik náluk. Nőknél viszont a menopauza után jelentkezik.
Azokban az emberekben is gyakori, akik elhízottak, cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvednek, vagy a családban előfordult már a betegség.
A köszvény tünetei:
A köszvényes rohamok általában éjszaka jelentkeznek, és a kora reggeli órákban múlnak el. A tünetek a következők
- Vörösség és duzzanat az érintett ízületben
- Láz és izzadás
- Hirtelen fellépő éles fájdalmak
A köszvény kezelése:
A meglévő kezelések célja a fájdalom enyhítése és a kiújulás megelőzése.
Köszvény esetén is fontos, hogy odafigyeljen a táplálkozásra:
Mellőzzünk bizonyos italokat, például a sört és a kemény szeszes italokat, amelyek purinban gazdagok, valamint a gyümölcsleveket és az üdítőitalokat, amelyek sok fruktózt tartalmaznak. A fruktóz húgysavvá alakul.
Korlátozza az állati fehérjék fogyasztását, mivel ezek purinban gazdagok, és kerülje a felvágottakat, a sült ételeket, a zsíros szószokat és a csokoládét.
Igyon naponta 1,5-2 liter vizet.
Kedvelje az alacsony purinszintű termékeket, például a tojást, a zöldségeket, a gabonaféléket.
Hogyan lehet megelőzni a köszvényt és enyhíteni a rohamokat?
A köszvényes rohamok enyhítése és megelőzése természetes praktikákkal is lehetséges.
Szódabikarbóna:
A szódabikarbóna rendkívül hatékony a köszvényes rohamok megelőzésében és a fájdalom enyhítésében. Ez az összetevő képes csökkenteni a húgysav mennyiségét a vérben.
Keverjen ½ teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízbe, és igya meg naponta egyszer, lehetőleg este, mert ez az a napszak, amikor a szervezet a legsavasabb.
Almaecet:
Az almaecet gazdag almasavban, egy olyan anyagban, amely tisztítja a szervezetet és segít a húgysav kiürítésében.
Hígítson fel egy evőkanál almaecetet egy nagy pohár vízben, és igya meg a keveréket ebéd és vacsora előtt.
Kurkuma:
A kurkuma a benne található kurkuminnak köszönhetően enyhítheti a köszvényes rohamokat, mivel megakadályozza a fájdalomért felelős prosztaglandin kiválasztását. Ez az összetevő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít a mellékveséknek több kortizont termelni, ami csillapítja a gyulladást és a fájdalmat.
Bromelain:
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságainak köszönhetően az ananászból kivont bromelain segíthet a köszvény kezelésében és a fájdalom enyhítésében.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.