Egészség

Íme 20 ok, amiért érdemes minden nap avokádót enni

Kétségtelen, hogy az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs a bolygón. Az avokádó valóságos kincsesbánya tápanyagokban. Ráadásul ez a gyümölcs annyira sokoldalú, hogy a salátáktól kezdve a desszertekig bármihez párosítható.

Számos tanulmány igazolta az avokádó rendszeres fogyasztásának elképesztő egészségügyi előnyeit. Az alábbiakban összeállítottuk a 20 legjobbat.

1) Bőséges egészséges zsírok

Ezek a zsírok rendkívül fontosak a szívroham és a stroke kockázatának, valamint a vér LDL- koleszterinszintjének csökkentésében.

2) Elősegíti a fogyást

Az avokádó nagyszerű kiegészítője bármely fogyókúrának.

3) Szabályozza a vérnyomást

Az avokádó bővelkedik káliumban, amely a legfontosabb ásványi anyag a nátrium szervezetre gyakorolt hatásának csökkentéséhez. Az Amerikai Szív Szövetség szerint ez a természetes káliumforrás rendkívül jótékony hatással van a vérnyomás kordában tartására.

4) Segít a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében

Az egészségügyi szakértők azt tanácsolják: az avokádó rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a vér LDL- koleszterinszintjét, és javíthatja a szív egészségét.

5) Csökkenti a vér trigliceridszintjét

6) Csökkenti az összkoleszterinszintet

7) Csökkenti az LDL- koleszterin (rossz koleszterin) szintjét

8) Növeli a (jó) HDL- koleszterinszintet

9) Tápanyagokban gazdag

Az avokádó számos tápanyagot tartalmaz, köztük több mint 20 ásványi anyagot és vitamint:

  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • B6-vitamin
  • K-vitamin
  • Réz
  • Folsav
  • Kálium
  • Pantoténsav

10) A tápanyagok jobb felszívódása

11) Az antioxidánsok jobb felszívódása

Ha ½ avokádót adunk egy sárgarépát, salátát és spenótot tartalmazó salátához, az nagymértékben javítja az antioxidánsok felszívódását ezekben a zöldségekben. Más szóval, 8,3-szor több alfa-karotint, 13,6-szor több béta-karotint és 4,3-szor több luteint szívhat fel a szervezet.

12) Véd a cukorbetegség ellen

Ez a gyümölcs nagyon hasznos a vér caxapa-szintjének fenntartásában, így minimalizálva a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

13) Fájdalomcsillapítás

Az avokádó kivonat hasznos az ízületi gyulladás (osteoarthritis) tüneteinek csökkentésében. Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek enyhítik a gyulladás okozta fájdalmat.

14) Csökkenti a gyulladást

Számos tanulmány megerősíti, hogy a krónikus gyulladás a legtöbb modern betegség, köztük az allergia, az Alzheimer-kór, az asztma, a szívbetegségek és a rák kiváltó oka. Az avokádóban található olajsav hatékonyan csökkentheti a gyulladást.

15) Javítja a szem egészségét

A szemsorvadás, a vakság vezető oka.
Az avokádóban található két erős antioxidáns, a zeaxantin és a lutein rendkívül hasznosnak bizonyult ennek az állapotnak a kezelésében. Az avokádót a gyümölcsök közül a legjobb luteinforrásnak tartják.

16) A terhességi étrend jó kiegészítője

A B6-vitamin jótékonyan hat a magzati szövetek és az agy növekedésére. Emellett a folsav fontos a magzat egészséges fejlődéséhez a terhesség korai szakaszában. Emellett csökkenti a reggeli rosszullétet is.

17) Védelem a rák ellen

Számos tanulmány kimutatta, hogy az avokádó segíthet a rák elleni küzdelemben. Az avokádókivonat gátolhatja a prosztatarákos sejtek növekedését. Emellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait is.

18) Csontok egészsége

Az avokádó rendszeres fogyasztása erősebbé teszi a csontokat.

19) Javítja az emésztést

20) Javítja a hangulatot

Az avokádóban található magas vitamin- és ásványianyag-tartalom, különösen a folsav és a kálium, nagyon jótékonyan hat a hangulat javítására és a hangulati változások megelőzésére. Számos tanulmány kimutatta a depresszió és az alacsony káliumszint közötti kapcsolatot. A folsav szintén fontos a depresszió tüneteinek csökkentésében.