A leragadt rizs gyakori probléma főzéskor. Ha emiatt abbahagyta a rizsreceptek elkészítését, akkor mindenképpen olvassa el az ázsiai szakácsok tippjét a tökéletes rizsfőzéshez.
Leragadt rizs: ezzel az ázsiai technikával véget vethet neki
A rizs sokoldalúsága miatt nagyon népszerű alapanyag. Valójában ebből a gabonaféléből számos receptet el lehet készíteni, köztük a híres szusit is.
Az egyetlen hátránya, hogy nem olyan könnyű szabályozni a főzést, ami ragadós aljához vezet. Ennek a kellemetlenségnek a kiküszöbölésére az abszorpciós technikára támaszkodhat.
Ennek lényege, hogy a rizst nagyobb mennyiségű vízben főzzük, a szemek súlyának kétszeresében. Ne feledje, hogy a rizst alaposan öblítse át, amíg a víz tiszta nem lesz.
Ne becsülje alá a főzőeszközt, legyen az serpenyő vagy fazék. Lehetőleg széles aljú és keskeny fedelű serpenyőt használjon.
Így főzés közben bent tarthatja a gőzt, ahelyett, hogy hagyná szétoszlani. A gőz megfőzi a rizst, amely az összes folyadékot magába szívja.
A rizst is célszerű többször átforgatni, miután a víz felforrt. Ezután kövesse a következő lépéseket a főzés folytatásához:
Vegye lejjebb a hőfokot, és tegye a fedőt a serpenyőre;
Hagyja rajta a fedőt 10 percig;
Amikor letelt az idő, kapcsolja le a hőfokot, és hagyja állni 5 percig;
Tálalja és élvezze.
Miért ragad a rizs az edény aljára?
Ez azért van, mert a gabonapelyhet túlfőzték. A gabonapelyhet túl sokáig főzték, ami arra ösztönzi a szemeket, hogy szétessenek és ragadósak legyenek.
A rossz serpenyő is vezethet ragadós rizshez. Célszerű tapadásmentes modelleket használni.