Háztartás, Tippek

Leragadt rizs: ezzel az ázsiai technikával véget vethetünk neki

A leragadt rizs gyakori probléma főzéskor. Ha emiatt abbahagyta a rizsreceptek elkészítését, akkor mindenképpen olvassa el az ázsiai szakácsok tippjét a tökéletes rizsfőzéshez.

Leragadt rizs: ezzel az ázsiai technikával véget vethet neki

A rizs sokoldalúsága miatt nagyon népszerű alapanyag. Valójában ebből a gabonaféléből számos receptet el lehet készíteni, köztük a híres szusit is.

Az egyetlen hátránya, hogy nem olyan könnyű szabályozni a főzést, ami ragadós aljához vezet. Ennek a kellemetlenségnek a kiküszöbölésére az abszorpciós technikára támaszkodhat.

Ennek lényege, hogy a rizst nagyobb mennyiségű vízben főzzük, a szemek súlyának kétszeresében. Ne feledje, hogy a rizst alaposan öblítse át, amíg a víz tiszta nem lesz.

Ne becsülje alá a főzőeszközt, legyen az serpenyő vagy fazék. Lehetőleg széles aljú és keskeny fedelű serpenyőt használjon.

Így főzés közben bent tarthatja a gőzt, ahelyett, hogy hagyná szétoszlani. A gőz megfőzi a rizst, amely az összes folyadékot magába szívja.

A rizst is célszerű többször átforgatni, miután a víz felforrt. Ezután kövesse a következő lépéseket a főzés folytatásához:

Vegye lejjebb a hőfokot, és tegye a fedőt a serpenyőre;
Hagyja rajta a fedőt 10 percig;
Amikor letelt az idő, kapcsolja le a hőfokot, és hagyja állni 5 percig;
Tálalja és élvezze.

Miért ragad a rizs az edény aljára?

Ez azért van, mert a gabonapelyhet túlfőzték. A gabonapelyhet túl sokáig főzték, ami arra ösztönzi a szemeket, hogy szétessenek és ragadósak legyenek.

A rossz serpenyő is vezethet ragadós rizshez. Célszerű tapadásmentes modelleket használni.