Az uborka mindenki étrendjében elengedhetetlenül szükséges élelmiszer. Amellett, hogy az uborka vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és javítja a saláták ízét, számos más egészségügyi előnye is van, amiről kevesen tudnak.
Az alábbiakban néhány érdekes tényt találsz az uborka előnyeiről, amelyeket tudományos kutatások is megerősítettek.
Támogatja a csontok egészségét
A tanulmányok szerint az uborka gazdag K-vitaminban, amely a csontok egészségéért felelős. Egy uborka körülbelül 50 mcg K-vitamint tartalmaz, ami több mint 40%-a a naponta szükséges napi adagnak ebből a tápanyagból.
Frissen tartja a leheletét
Az uborka segíthet a rossz lehelet ellen, köszönhetően víz-, rost- és fotokémiai anyagtartalmának. A szájszárazság az egyik leggyakoribb oka a rossz leheletnek, mivel a nyál segít kiöblíteni a szájban lévő baktériumokat. Mivel az uborka 95%-ban víz, fogyasztása segít növelni a nyálelválasztást, és megakadályozza a kiszáradást.
Csökkenti a vérnyomást
Egy 2017-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy az uborkalé rendszeres fogyasztása révén az alanyok vérnyomáscsökkenést tapasztaltak. A maximális előnyökért egyszerűen adjon uborkát egy turmixhoz.
Segít csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A Harvard Health szerint ahhoz, hogy csökkentsük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, felül kell vizsgálnunk az étrendünket. Fontos, hogy kerülje a magasan feldolgozott szénhidrátokat, mondjon le a cukros italokról és korlátozza a vörös húsokat. Az is fontos, hogy több alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszert kezdjünk el fogyasztani. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál jobban emelkedik a vércukorszintje az elfogyasztása után. Az uborka glikémiás indexe 15. A Nutrition Journal szerint az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek fogyasztása segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami viszont segít csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Fenntartja a szervezet optimális hidratáltsági szintjét
Akiknek nehezére esik naponta 2 liter vizet meginni, mindenképpen iktassanak be néhány uborkát a napi étrendjükbe. Az uborka segíthet növelni a teljes napi folyadékbevitelt, és optimálisan hidratáltan tartja a szervezetet.
Segít a gyomor-bélrendszeri problémákon
Az uborka kihagyhatatlan a székrekedésben szenvedők étlapján. Az uborka ugyanis magas rost- és víztartalmú, ami jótékonyan hat a gyomor-bélrendszerre. Egy megjelent tanulmány szerint az uborkamag segít megelőzni a székrekedést.
Segít csökkenteni a hasi puffadást
A puffadás és a vízvisszatartás leggyakoribb oka a szervezetben a káliumhiány. Egyetlen uborka 442 milligramm káliummal a napi bevitel közel 10 százalékát biztosíthatja ennek a fontos ásványi anyagnak.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.