Szinte minden családban szokás, hogy a tojást a hűtőben tartják. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezzel meghosszabbítható az eltarthatóságuk.
De miért nem tartják az üzletek a tojásokat a hűtőben? Lehet, hogy meglepődik, de van néhány jó érv emellett.
Tényleg nem ajánlott a tojást a hűtőben tartani?
Bizonyára észrevette már, hogy szinte minden hűtőszekrényben van egy tálca a tojások tárolására. Ezek az egységek általában 6 és 10 tojás befogadására alkalmasak. Általánosan elterjedt nézet, hogy a tojás kevésbé romlik meg, ha a hűtőben tartják. Azt is feltételezik, hogy így csökken a mérgezés kockázata, mivel a szalmonellózist okozó baktérium hideg környezetben lassabban szaporodik.
Ha szobahőmérsékleten tárolja a tojásokat, nem romlanak meg gyorsabban. Gondoljon arra, hogy boltban vagy piacon vásárol tojást – ezeket sem hűtik. Ráadásul sok ételhez szobahőmérsékletű tojásra van szükség.
Hideg tojást csak bizonyos körülmények között szabad használni. Ha sokáig hűtve vannak, majd a szobában hagyjuk őket kiolvadni, biztosan páraképződés alakul ki rajtuk. Ez baktériumok kialakulásához vezethet a héjon.
Ráadásul, ha egy hideg tojást szobahőmérsékletű vízbe teszünk, nemhogy forró vízbe, a héja megreped.
Van egy másik ok is, amiért a tojást nem szabad a hűtőszekrénybe tenni. A hosszan tartó hűtőtárolás hatására mikrorepedések keletkezhetnek a héjon, és a baktériumok erőteljesebben szaporodhatnak a héjon.