Bizonyos betegségek megelőzése érdekében hajlamosak vagyunk rendszeresen megmosni az ételeinket fogyasztás előtt. Természetesen egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a termékek fertőtlenítése. Azonban nem mindent kell megmosni, amit megeszünk. A csirkét például főzés előtt biztosan leöblíti folyó víz alatt. Nos, ez nem helyes! Ez egy olyan reflex, ami logikusnak tűnik, de ez egy olyan szokás, amit feltétlenül be kéne tiltani. A csirkét nem szabad megmosni, sem vízzel, sem más termékkel.
Tudnia kell, hogy a nyers csirke húsa a baktériumok fészke: a mosogatóban való öblítéssel azt kockáztatja, hogy szétszórja őket a mosogatóban, az edényeken és a konyha egyéb felületein. A csirkében található baktériumok így ételmérgezést okozhatnak, amely súlyos és kínzó tüneteket vált ki, például hasmenést, hányást, lázat és egyéb kellemetlen kellemetlenségeket. A Cleveland Clinic által közzétett cikk szerint ezek a mikroorganizmusok felelősek az olyan betegségekért, mint a szalmonella és más típusú mérgezések, amelyeket, ha nem észlelnek időben, súlyosbíthatják az egészségügyi hatásokat.
Lássuk, hogyan tisztíthatja és főzheti meg megfelelően a csirkét, hogy elkerülje ezeket a kellemetlenségeket.
Hogyan kell megfelelően tisztítani a csirkét?
A csirkét ne mossuk vízben, soha! Ezt a mondatot mindenkinek meg kell jegyeznie, aki ilyen húst főz. Szerencsére vannak más módszerek is a csirke megfelelő elkészítésére és biztonságos fogyasztására.
A nyers csirkét a hűtőszekrény vagy a fagyasztó legalsó részében tárolja. Így megakadályozhatja, hogy leve más élelmiszereket szennyezzen, és így a baktériumai ne terjedjenek tovább. Használjon speciális vágódeszkát a csirkéhez. Így nem lesz keresztszennyeződés, és a baktériumok ott maradnak, ahová valók. Tökéletesen tiszta kézzel, papírtörlővel óvatosan szárítsa meg a csirkét. Így a baktériumokat tartalmazó folyadék egy részét eltávolítja.
Megjegyzés: minden alkalommal, amikor a csirkét tervezi megsütni, előtte és utána alaposan mosson kezet szappannal és vízzel (a kezét mossa, ne a csirkét!).
Hogyan főzzük a csirkét a legmegfelelőbben?
Figyelmeztetés: bár bizonyos ételek nyersen is fogyaszthatók, a csirkénél soha ne gondoljon arra, hogy nyersen fogyasztja. A megfelelő átsütés érdekében használjon konyhai hőmérőt. A csirke akkor főtt és biztonságos, ha eléri a 73,8 °C hőmérsékletet.
A használt vágódeszkákat feltétlenül mossuk el szappannal és vízzel, hogy eltávolítsuk az esetlegesen szennyezett maradványokat.
A CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) kiadványa szerint a szalmonella az egyik vezető oka az ételmérgezéseknek.
A szalmonellamérgezés elkerülése érdekében ajánlott a csirkét megfelelően megfőzni, nem szabad vízzel mosni, és ügyelni kell arra, hogy a húsából származó szaft ne érintkezzen más felületekkel vagy élelmiszerekkel. Ezáltal a betegséget okozó baktériumok távol maradnak az ételtől, a környezettől és a gyomortól.