Az 1940-es években véletlenül feltalált mikrohullámú sütő mára konyháink egyik legfontosabb készülékévé vált. Bár ennek a készüléknek a célja az ételek melegítése, bizonyos típusú termékeket kerülni kell.
Főtt tojás
Amikor a főtt tojást mikrohullámú sütőben melegítjük, a gőz által létrehozott vízmolekulák megnövelik a nyomást, és felrobbanhatnak a készülékben.
Sárgarépa
Ha a főtt sárgarépát nem hámozzák meg teljesen, a héjában lévő ásványi anyagok károsíthatják a mikrohullámú sütőt.
Kolbászok és más feldolgozott élelmiszerek
A feldolgozott élelmiszerek magas vegyszer-, só- és tartósítószer-tartalommal rendelkeznek, ami csak fokozza a mikrohullámú sütés negatív hatásait, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ilyen típusú ételeket ezért serpenyőben kell melegíteni.
Víz
A víz mikrohullámú sütőben való melegítése lehet a legegyszerűbb megoldás, de gyakran előfordulnak égési sérülések, mert a víz ott túlmelegszik. A túl forró víz robbanást is okozhat.
Paprika
A paprika nagy mennyiségű kapszaicint tartalmaz, ami égési sérüléseket okozhat. Legyen óvatos, ha a mikróban sütött paprika füstöt bocsát ki, és égni kezd. Bőrirritációt okozhat.
Csirke
A nyers csirkehús mikrohullámú sütőben való melegítése elősegíti a baktériumok elszaporodását. Ugyanez történhet más nyers húsokkal is, ezért jobb, ha serpenyőben vagy sütőben sütjük meg.
Paradicsom és paradicsomszósz
A főtt tojáshoz hasonlóan a paradicsom is felrobbanhat, ha hosszú ideig mikrohullámú sütőben melegítjük. Ennek oka, hogy a paradicsomban lévő folyadék felforr és felrobban.