Háztartás, Recept, Tippek

Mi a különbség az olívaolaj és az extra szűz olívaolaj között?

Mikor használjuk az olívaolajat vagy az extra szűz olívaolajat? Megosztjuk az ízbeli különbségeket és a különböző felhasználási lehetőségeket a főzésben.

Az élelmiszerboltban a nagy olívaolaj választékot bámulva könnyen ijesztő lehet. A növényi olajjal vagy a repceolajjal ellentétben az olívaolajból látszólag nagyon sokféle márka létezik. Aztán ott vannak a különböző típusok: hidegen sajtolt, szűz, extra szűz, finomított és extra light.

Melyiket válasszuk?

Ez az aranyló olaj állítólag segít megelőzni számos súlyos betegséget, és számos egészségügyi előnnyel ruházzák fel, de ennek nagy része függhet attól, hogy milyen olívaolajat vásárol. Vegyük át az olívaolaj vs. extra szűz olívaolaj alapjait, és megtudhatjuk, mikor érdemes az egyiket választani a másik helyett.

Mi az olívaolaj?

Az olívaolajat az olajfa érett termésének összezúzásával állítják elő. Az olajfa, ahogyan mi ismerjük, több ezer éves múltra tekint vissza, és a történészek úgy vélik, hogy az emberek már több mint 6000 éve készítenek és fogyasztanak olívaolajat. Egyes fosszíliák arra utalnak, hogy az olajfa rokonai már évmilliókkal ezelőtt is léteztek. Az olajfa Kis-Ázsiában őshonos, de végül elterjedt az egész Földközi-tenger medencéjében. A világ olívaolajának nagy részét még mindig ezekben a régiókban állítják elő.

Az olaj szobahőmérsékleten folyékony, de hidegen megszilárdul. Az olívaolaj a szuperegészséges mediterrán étrend egyik fontos összetevője, és többek között Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban az egyik legfontosabb konyhai zsiradék.

A hagyományos olívaolaj, amely nem viselheti a „szűz” vagy „extra szűz” feliratot – azaz kevésbé ízletes -, mint a szűz olaj, és előállítása során melegíthették. Az olívaolaj alacsonyabb minőségűnek tekinthető. Olyan olajbogyókból is készülhet, amelyek ízhibásak voltak, de mivel finomított, ezek az ízjegyek nem lesznek észrevehetőek a késztermékben.

Milyen az olívaolaj íze?

A hagyományos olívaolaj rendelkezik az olajbogyó néhány jellemzőjével, amelyből készült, de az olaj előállításának módja miatt az íze általában viszonylag lágy és enyhe lesz. Ahogy az olajat melegítik és finomítják, eltávolítják azokat a vegyületeket, amelyek az olívaolaj egyedi és érdekes ízét adják.

Hogyan használjuk az olívaolajat?

A nem szűz olívaolaj remekül használható étolajként. Használható zöldségek párolásához vagy húsok pácolásához (bár a szűz olajok is nagyszerűek ezekre a feladatokra).

Vita folyik arról, hogy az olívaolajat szabad-e valaha is sütéshez használni, mivel alacsonyabb a füstpontja, mint a földimogyoró olajnak, a repceolajnak, a kukoricaolajnak és más, szuper forró alkalmazásokban használatos olajoknak. A finomított olívaolajnak valószínűleg magasabb lesz a füstpontja, mint a finomítatlan olajnak, és biztosan magasabb lesz a füstpontja, mint a szűretlen olajnak.

Mi az extra szűz olívaolaj?

Az extra szűz az olyan olívaolaj besorolása, amelyet hideg mechanikai extrakcióval – például kővel való őrléssel – és vegyszerek használata nélkül állítottak elő (néhány sokkal gyengébb minőségű olívaolajat vegyi kezeléssel dolgoznak fel).

Ahhoz, hogy az olaj extra szűznek minősüljön, az ízére is jó minősítést kell kapnia, és alacsony szabad olajsavtartalommal kell rendelkeznie. A hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj sokkal több olyan tápanyagot tart meg, amelyek az olívaolaj által hirdetett egészségügyi előnyöket biztosítják. A hidegen sajtolt olaj, amely nem érdemli ki az extra szűz megjelölést, szűz olajként is értékesíthető.

Milyen az extra szűz olívaolaj íze?

Az extra szűz olívaolaj ugyanolyan olajbogyófajtákból készül, mint a hagyományos olívaolaj, de ez a fokozat a legfinomabb tételeknek van fenntartva. A szűz olajok íze attól függően változik, hogy milyen fajta vagy fajtájú olajbogyót préseltek az előállításához, és mennyire érettek voltak az olajbogyók a betakarításkor.

Egyes szűz olívaolajok sima és vajas ízűek, de soknak borsos és fűszeres jegyei vannak, és egy kis csiklandozást okoznak a torokban. Egyes olívaolaj-csomagolásokon szerepelnek információk a benne lévő olaj ízprofiljáról.

Hogyan használja az extra szűz olívaolajat?

A csúcsminőségű íz miatt az extra szűz olaj kiválóan alkalmas olyan ízléses felhasználásra, mint a salátákra csöpögtetve vagy kenyerekhez mártogatva. Mivel az extra szűz olaj drágább, mint szűz társa, a pénztárcabarát szakácsoknak talán érdemes megspórolni azokra az alkalmakra, amikor az íze igazán kiemelkedik.

Az extra szűz olívaolajat az egyik legegészségesebb zsiradéknak tartják. Robusztus íze miatt azonban az olívaolaj nem egy univerzális olaj. Ha az olívaolaj egészségügyi előnyeit a csípőssége nélkül szeretné élvezni, akkor semleges vagy dióízű olajokkal, például napraforgó- vagy szőlőmagolajjal kombinálhatja.

Szólóban az olívaolaj kiválóan használható mediterrán ételekben, például humuszban, pestóban és gazpachóban. A keményítőtartalmú ételek jól párosulnak az olaj gazdag és csípős ízével, ezért válasszuk az olívaolajat tésztákhoz, pizzatésztához vagy kenyérbe mártogatva.

Az extra szűz olaj mártásokhoz és főzéshez is használható a hagyományos olívaolaj helyett!

Olívaolaj vs. extra szűz olívaolaj

A hagyományos olívaolajat tehát finomítják, és hő segítségével állítható elő. A szűz és az extra szűz olaj nagyon hasonlít egymásra, de az extra szűz változatnak van a legfinomabb íze.

Ha költségtudatos szakács, nagyszerű lehet, ha a kevésbé drága olajat használja serpenyőben főzéshez és mártásokban, de tartson magánál egy üveg extra szűz olívaolajat, amit salátaöntetekhez, levesek tetejére egészséges csepegtetőnek, kenyérhez mártogatósnak stb. használhat. A főzéshez válassza a szűz olívaolajat, mint középkategóriás opciót, a legfinomabbat pedig tartogassa különleges alkalmakra.

Ha az ár nem számít, és csak egy üveg olajat szeretne a polcon tartani, válassza az extra szűz olívaolajat. Ez ugyanúgy felhasználható, mint a többi olívaolaj, de különösen finom lesz. Ráadásul az extra szűz olajnak állítólag a legtöbb egészségügyi előnye van.

Ne felejtse el, hogy egyes olívaolajok vajasak és jóízűek, míg mások fűszeresek vagy borsosak és pikánsak. Talán még fontosabb is, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvesebb olívaolaj ízét, mint az, hogy szűz vagy extra szűz!

Bármelyiket is választja, ügyeljen az olívaolaj megfelelő tárolására.