Autó, Tippek

Mikor kell megnyomni az autóban a belső keringtető gombot? A hiba, amit nem szabad elkövetni

Mi a célja a légkeringetés gombnak az autóban? Való igaz, hogy az emberek elgondolkodnak azon, hogy mikor kell használni… Pedig fontos tudni, ha biztonságosan szeretne vezetni. És fontos tudni, hogy biztonságosan vezethessen, mert tudta, hogy ez a funkció veszélyes lehet, ha helytelenül használja? Ezért, hogy biztos legyen, hogy nem vállal kockázatot vezetés közben, megkérdeztem az autószerelőmet. És a válasza nagyon egyértelmű volt. Egészen határozott volt. Bizonyos körülmények között, különösen télen nem szabad aktiválni ezt a gombot.

Hogyan működik a levegőkeringetés gomb?

A gombot egy nyíl szimbolizálja. Nagyon egyszerű a használata. Egyszerűen csak nyomja meg a bekapcsoláshoz. Mi történik ezután? Normális esetben az autóban keringő levegő kívülről érkezik.

De amikor megnyomja ezt a gombot, a levegő a jármű belsejéből érkezik. Ez a levegő áthalad a szellőzőrendszeren, amely szükség szerint fűti vagy hűti azt. Ezután a szellőzőnyílások visszaáramoltatják az utastérbe.

Ez a gomb a CO2-mérgezés veszélyét eredményezheti

Ha ezt a gombot megnyomja, a levegő már nem frissül fel. Egyszerűen újrahasznosításra kerül. Ennek eredményeként az utasok és a vezető ugyanazt a levegőt lélegzik be. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a CO2 felhalmozódik az autóban.

Elképzelheti a következményeket, ha ezt a funkciót túl sokáig használják. A CO2 továbbra is nagy mennyiségben halmozódik fel az utastérben. A túl sok CO2 növeli az álmosság kockázatát. És a vezető koncentrációját is csökkentheti. Ennyit a vezetés biztonságáról!

Miért ne nyomja meg ezt a gombot télen?

Télen gyakran az a cél, hogy melegen tartsa az autót. Ezért feltekerjük a fűtést, és csukva hagyjuk az ablakokat, hogy bent tartsuk a meleget. Érti, mire akarok kilyukadni? Ha bekapcsolja a belső keringtetést, a CO2 annál inkább felhalmozódik, mert nem szellőzteti a járművet. A CO2-mérgezés veszélye ezért nagyobb. De mintha ez nem lenne elég, van még egy probléma a vezető számára. A levegő-visszavezető rendszer ugyanis elősegíti a páratartalmat az autó belsejében. Cseppek és pára képződik az autó szélvédőjén és ablakain. Így amellett, hogy fáradtabb lesz, nem lát olyan jól. Kétségtelen, hogy ezek nem ideális vezetési körülmények a biztonság szempontjából! Ezért a legjobb, ha télen nem használja ezt a gombot. Vagy csak nagyon rövid időre kapcsolja be.

Mikor biztonságos ezt a belső keringtető gombot használni?

Ez a funkció akkor hasznos és praktikus, ha nem szeretne túl szennyezett levegőt belélegezni. Alkalmanként a következő helyzetekben használható: – alagúton való áthaladáskor – ha a külső szag nagyon kellemetlen – ha rossz szagú járművet követ – ha dugóban van – ha olyan helyen halad át, ahol valószínűleg szennyezett a levegő, például egy ipari parkban – ha poros földúton halad – ha pollenallergiás és vidéken közlekedik Segít megőrizni a légszűrőt is, amely így kevésbé dugul el. Nyáron a légkondicionáló bekapcsolásakor is érdemes aktiválni. A levegő gyorsabban lehűl, így kevesebb benzint használ. De mindenképpen kerülje a hosszú ideig tartó használatot. Egyes autókban ugyanis a levegő belső keringtetése egy bizonyos idő után automatikusan kikapcsol.