Háztartás, Növény, Tippek

Miért nem szabad kiönteni a vizet, amelyben a tojásokat főzték?

A leggyakoribb módszer az, hogy levesszük a tűzhelyről az edényt a főtt tojásokkal, a forró vizet a mosogatóba öntjük, és beleöntjük a hideg vizet. Ez a lépéssorrend mondhatni előre be van programozva, de javasoljuk, hogy kissé változtasson rajta, és ne öntse a mosogatóba azt a vizet, amelyben a tojásokat megfőzték.

A tojáshéj nemcsak védi az embriót, hanem a táplálkozáshoz és a fejlődéshez szükséges összes anyaggal is ellátja. A tojáshéj számos hasznos ásványi anyagot tartalmaz (foszfor, kálium, kén, nitrogén, vas, magnézium stb.), de a fő anyag a kalcium-karbonát, amely a tojáshéj 90%-át teszi ki.

A kalcium segít fenntartani a talaj semleges pH-értékét (6,0-6,5), így a víz, amelyben a tojást megfőzték, jótékonyan hat a növényekre.

Amikor a tojást megfőzik, a tápanyagok egy része a vízben marad. A kalciummal dúsított víz kiváló növénytrágya, amely a kerti és a szobanövények számára egyaránt használható. Az ilyen trágyák nem lehetnek a fő trágyák, de a virágzás időszakában biztosan hasznosak lesznek.

A kalciumhiányos növények jelei

Ha a talajban túl kevés a kalcium, a növények gyengék lesznek, és hajtásaik általában sápadtak. A levélszélek sárgák vagy akár göndörek is lehetnek, és a növények gyökerei rosszul fejlődnek.

Miért veszélyes a kalciumfelesleg?

Bár a kalciumtrágyák mindenképpen előnyösek a növények számára, nem szabad túlzásba vinni sem őket. A túlzott kalcium megzavarhatja más fontos mikrotápanyagok felszívódását, ami a növényen foltosodáshoz, rügypusztuláshoz vagy torz hajtásokhoz vezethet.

A szobanövények esetében 3-4 hetente egyszer alkalmazhatja ezt a tápoldatot (ebben az időszakban nem szabad mást használni).

Mely növényeknél használhatok kalciumtartalmú tápoldatot?

Ideális paradicsom, sütőtök, padlizsán, saláta, cseresznye, ribizli, alma és málna esetében. A kalciumtartalmú tápanyag nem ajánlott uborkához, szamócához, káposztához vagy spenóthoz – a túlzott kalciumtartalom elpusztíthatja ezeket a növényeket. Nem ajánlott muskátlik, azáleák, hortenziák és kaméliák esetében sem.