Háztartás, Tippek

Hogyan tisztítsam és vízkőmentesítsem a vízforralót?

Ha a tea vagy télen a lepedő alá csúsztatott melegvizes palackok rajongója, akkor nehéz meglenni egy jó vízforraló nélkül, amely gyorsan a mindennapok elengedhetetlen kelléke lehet! A probléma az, hogy mint minden vizet tároló tartozék, ez is hajlamos gyorsan vízkővel borítottá válni. A kérdés tehát az, hogyan tisztítsuk meg a vízforralót, és hogyan vízkőmentesítsük, ha a vízkő megtelepedett, kockáztatva, hogy károsodik a teljesítménye és a tartóssága, valamint a forró vízzel készített édes italok íze? Íme, a megfelelő háztartási termékek, amelyekkel tökéletesen elvégezheti a munkát.

Hogyan előzheti meg a vízkő kialakulását?

Ahhoz, hogy ne kelljen vízkő elleni terméket használnia, a legjobb, ha eleve megakadályozza a vízkőlerakódás kialakulását. Ennek érdekében kezdje azzal, hogy használat után ne hagyjon álló vizet a vízforraló alján. Alternatív megoldásként a vízkő kialakulásának megakadályozására egy tiszta osztriga- vagy kagylóhéjat is tehet a készülék aljára. Ez megakadályozza a fűtőelemek vízkőlerakódását.

Hogyan kell vízkőmentesíteni a vízforralót?

Megelőző intézkedések nélkül idővel elkerülhetetlenül fehéres lerakódások képződnek, különösen akkor, ha kemény a víz. Ebben az esetben a leggazdaságosabb és környezetbarát megoldás a fehér ecet használata, amely természetes vízkőoldó, és rendkívül hatékony. Egyszerűen töltse meg a vízforralót vízzel és ecettel, majd forralja fel. A maximális hatékonyság érdekében legalább 30 percig hagyja állni. Ugyanezt megteheti citromlével is, amelynek citromsava szintén vízkőoldó hatású.

Jó tudni: Vannak, akik a vízforraló vízkőmentesítésére a Colát használják. Ez a módszer azonban kevésbé természetes, és az eredmény nem garantált! Így a legjobb, ha egyenesen az ecethez nyúl…

Így tisztítsa meg a vízforraló műanyag részeit

Fehér ecetet vagy citromlevet használhat a vízforraló belső és külső felületére is. Ahhoz azonban, hogy ne marja szét a műanyagot, mindenképpen hígítsa fel! Egyéb esetben válasszon kíméletesebb megoldást, például mosogatószert vagy agyagkövet.

Hogyan kell tisztítani a rozsdamentes acél vízforralót

Mosogatók, elektromos készülékek stb. A rozsdamentes acél mindenhol ott van, és mindannyian ismerjük a dörgést: három nappal a tisztítás után még mindig találunk ujjlenyomatokat, vízfoltokat és egyéb apróságokat! Ahhoz azonban, hogy a vízforraló csillogó maradjon, óvatosan súrolhatja egy összegyűrt újságpapírral vagy egy szivacson lévő víz és szódabikarbóna oldatával. A makacs szennyeződések esetén a körkörös mozdulatokkal alkalmazott agyagkő csodákra képes. Végül ne feledje, hogy néhány csepp olívaolajat tegyen egy puha ruhára (például mikroszálas kendőre), hogy kifényesítse és ragyogóvá tegye a rozsdamentes acélt, miközben eltávolítja az apró ujjlenyomatokat.

És a réz forraló tisztítása?

Itt is használhat egy összegyűrt újságpapírlapot rögtönzött szivacsként az ujjlenyomatok eltávolítására. Az alaposabb tisztítás érdekében hígítson fel néhány szódakristályt forró vízben, és ezzel a keverékkel tisztítsa meg a vízforralót. (Mindenképpen használjon kesztyűt, hogy megvédje a bőrét.) Az öblítés után a vízforraló olyan fényes lesz, mint új korában!