Kert, Tippek

Házi talaj-pH-teszt a kertben. Mindössze két összetevőre és természetesen talajmintára van szüksége

A talaj pH-értékének vizsgálata nagyon fontos, mert ez a tényező nagyban befolyásolja, hogy a talajba ültetett növények hogyan fognak fejlődni. Hogyan ellenőrizhetjük a talaj pH-értékét a kertben? Ebben a cikkben megmutatjuk a legjobb házi módszereket.

Mit mér a pH-tényező?

A pH-tényező a talaj savassági szintjét méri, és befolyásolja a növény tápanyagfelvevő képességét. Ha a talaj pH-szintje nem a növény számára ajánlott tartományon belül van, a világ összes tápanyaga és műtrágyája sem segít – a növények nem lesznek képesek felvenni a tápanyagokat. Egyes növényeknek speciális pH-követelményeik vannak, és nem fognak jól fejlődni, ha a talaj pH-ja nem egy bizonyos tartományon belül van.

A 7,0 alatti pH savas, a 7,0 semleges, a 7,0 feletti pedig lúgos pH-t jelent. A savas vagy lúgos talaj nem feltétlenül rossz, minden a termesztendő növényektől függ. A legtöbb növény képes alkalmazkodni a 6 és 7,5 közötti talaj pH-tartományhoz, de egyes növényeknek határozott követelményeik vannak. A hortenziáknak például savanyú, 4,5 és 5,5 közötti talajra van szükségük, míg a levendula lúgos, 8,0 körüli pH-értékű talajban érzi magát a legjobban.

Mikor érdemes talaj-pH-tesztet végezni?

A talaj pH-értékének vizsgálata az őszi teendők listájának egyik fontos pontja kell, hogy legyen. A pH ilyenkor történő vizsgálata lehetővé teszi, hogy a következő tavaszi ültetési szezon előtt lépéseket tegyen a pH korrigálására. Ezenkívül az ősz jó alkalom arra, hogy odafigyeljen az egész nyáron nőtt gyomokra, amelyek szintén támpontokat adhatnak a talaj pH-értékéről.

A pitypang, az eper és a platán például a savanyú talajban érzi jól magát, míg a csicsóka és a cikória a lúgos talajt kedveli.

Ha ősszel elvégzi a talaj pH-tesztjét, akkor még bőven van ideje a nitrogénmegkötő fedőnövények telepítésére. Vagy a jövő évi ültetési tervet a pH-értékek figyelembevételével módosítani. Lúgos talaj esetén a pH-t csökkentheti szerves anyagok, például tőzegmoha hozzáadásával. A savanyú talaj mész hozzáadásával semlegesíthető.

Hogyan ellenőrizhető a talaj pH-ja a kertben? A legjobb házi módszerek

A talaj pH-értéke könnyen ellenőrizhető olyan eszközökkel, amelyek már megtalálhatók a konyhában. Ezt megteheti a következőkkel:

Ecetesszencia

Töltsön néhány csepp ecetet egy maréknyi talajra. Ha gyors forrást észlel, amelyet szén-dioxid felszabadulása kísér, ez egyértelmű jele annak, hogy a kertjd talaja lúgos. Ha viszont csak apró buborékok jelentek meg, és a reakció gyenge, akkor a pH valószínűleg közel semleges. Ha viszont semmilyen reakció nem következett be, akkor a talaj feltehetően savas.

Szőlőlé

Cseppentsen egy csipetnyi talajt egy szőlőlét tartalmazó edénybe. Ha a lé színe megváltozik, és gázbuborékok jelennek meg, ez egyértelmű jele annak, hogy a talaj pH-ja közel semleges.

Szódabikarbóna

Adjon fél csésze szódabikarbónát egy nedves talajmintához, és keverje össze őket. Ha a talaj habzik vagy buborékosodik, az azt jelenti, hogy savas. Ez a módszer sajnos nem képes kimutatni a túl lúgos talajt.

Cseresznye- és ribizlilevél a talaj pH-értékének meghatározására

A forró desztillált vízzel leöntött cseresznye- és ribizlilevél kihűlés után szintén jó teszt a talaj pH-értékének meghatározására. A víz színének változása a talajminta belecseppentése után a talaj pH-ját jelzi: piros víz – a talaj savas, kék – enyhén savas, zöld a semleges talaj.