Érdekes, Háztartás, Tippek, Történet

Nagyon boldog: egy nő megtiltotta családjának, hogy WC-papírt használjanak

Angéla lemondott a hagyományos WC-papírról, és talált egy olcsóbb alternatívát. A nő találmányával évente 85000 forintot takarít meg a családjának.

Az észszerű fogyasztás és a környezetvédelem trendje most divatos. Világszerte egyre több ember gondolkodik azon, hogyan kezdje el szelektálni a szemetet és csökkenteni a műanyagfogyasztást. Vannak azonban radikálisabb módszerek is arra, hogy kevesebb hulladékot hagyjunk magunk után. Angéla egy nap elhatározta, hogy lemond a WC-papírról. Ezt a lépést a spórolás érdekében tette meg, és nem járt rosszul – durva számítások szerint a higiénia egyik alapvető eszközének megtagadása havi 7000, illetve évi 85000 forintot takarít meg a családi költségvetésnek.

Angéla három gyermek édesanyja. Legkisebb lánya még csak kétéves, így férje már régóta a család fő kenyérkeresője. Néhány évvel ezelőtt talált egy lyukat a családi költségvetésben, amelyet a legelterjedtebb higiéniai eszköz – a WC-papír – okoz. A nő számításai szerint a család minden hónapban szó szerint legalább 7000 forintot húzott le a WC-n.

A nő elgondolkodott azon, hogyan lehetne csökkenteni ezt a kiadási tételt. Az eredeti megoldás akkor jutott eszébe, amikor Angéla átnézte a régi gyerekholmikat: a második gyerek után sok közülük már csak rongynak volt jó. Nem maradt más hátra, mint elvinni őket a szeméttelepre. Vagy – WC-papír helyett lehetne használni őket. És ezt nem egyszer, hanem többször is meg lehet tenni.

Angéla elmesélte ötletét a férjének, de ő nagyon szkeptikus volt. Aztán négyzet alakú (kb. 25 cm széles) szövetszalvétákra vágta a cuccokat, és egy speciális kosárba tette a WC-ben. A WC alá tett egy második kosarat, a használt kendőknek. A kulcs az, hogy olyan fedelű legyen, amely nem engedi ki a szagokat.

„A jégkrémes vödör nagyszerűen működik.”

A család a használt kendőket egyszerre mossa ki, de a többi tárgytól elkülönítve.

„A normál mosási és szárítási ciklus fehérítőszer nélkül is elpusztítja a baktériumok 99%-át” – mondta.

Ezután a törlőkendők újra használatra készek.

Nem kellett sok idő, hogy férje és gyermekei is értékeljék ezt a zseniális találmányt. A férj azonban most már úgy véli, hogy a szövet WC-papírt sokkal kellemesebb használni, mint a hagyományosat. Ráadásul a módszer a „hulladékmentességével” is csalogat: az ilyen kendők nem kopnak el túl gyorsan, és egy nagy családban mindig van mivel feltölteni a készletet. A család öt éve nem költ WC-papírra, ez idő alatt közel 500000 forintot spóroltak.

Egyébként az újrafelhasználható szövet WC-papír nem is olyan újdonság. Az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbé vált még a gazdag és tehetős emberek körében is.

Ha pénzt szeretne spórolni, csak ki kell számolnia, hogy havonta hány ruhát szelektál ki, és mennyit költ a családja WC papírra. Szóval, ha nem túl finnyás, megszívlelheti a spórolás ezen módját. Elvégre mi sem vagyunk finnyásak, ha a baba „balesete” után kimossuk a baba harisnyáját vagy rugdalódzóját.