Kert, Növény, Tippek

Nagy és édes termés: mi a legjobb tápanyag a málna számára?

Mit szeretnek a málnabokrok és mivel kell táplálni, hogy nagy termése legyen?

Milyen tápanyagra van szüksége a málnának, hogy jó termése legyen. Köztudott, hogy a málna nemcsak finom bogyós gyümölcs, amiből sok finomságot készíthet, de jót tesz az egészségnek is.

Mivel kell táplálni a málnát, hogy a bogyó nagy legyen?

Az agrárszféra szakértői elmondták, hogy a málna táplálása folyamatosan szükséges. Ahhoz, hogy nagy legyen a termés, a málnát egész szezonban „etetni” kell. Általában a málnát kora tavasszal kezdik trágyázni, amit nyáron és ősszel is folytatni lehet. A szakértők szerint a bogyókat nemcsak a bokor virágzása előtt, hanem annak ideje alatt és a terméskötődés időszakában is érdemes táplálni. Azt is elárulták, hogy a málnát milyen séma szerint kell etetni, figyelembe véve annak típusát.

Ha észreveszi, hogy a málnán a levelek kicsik és világoszöldek vagy sárgás színűek – ez azt jelenti, hogy a növénynek nincs elegendő nitrogéntartalmú trágyája. Általában a málnának szánt ilyen műtrágyát csak tavasz elején használják, hogy a bokrokon zöld tömeg halmozódjon fel.

Ha a levelek kicsik lettek, de a széleken barna színűek – azonnal káliummal kell műtrágyázni, mert fennáll a veszélye, hogy a málna nem éli túl a telet. Köztudott, hogy a káliumtartalmú műtrágyák javítják a növekedést, és növelik a bokor ellenálló képességét a stresszel és a hideggel szemben.

Ha a málna hajtásai vékonyak és törékenyek, a levelek pedig elkezdtek vörösödni és elhalni – ez foszforhiányra utal, mert ez segíti a növény energiaellátását, javítja a gyökérzet fejlődését, és növeli a bogyók számát és méretét.

Mivel nem lehet trágyázni a málnát?

Köztudott, hogy ha a málnát nagyon nagy mennyiségben nitrogénműtrágyával tápláljuk, az lehet az utolsó műtrágyája, mert a növény egyszerűen elpusztulhat. Ha ősszel ilyen műtrágyát adunk a málnának, az elősegíti a hajtások jobb növekedését, de maga a bogyó már nem növekszik tovább.

A káliumtrágyával is óvatosnak kell lenni, mert ha túl sokat adunk belőle, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Mielőtt ezt a műtrágyát kijuttatja, győződjön meg róla, hogy nem tartalmaz klórt, mert a málna nem biztos, hogy jól viseli, és rothadásnak indul.