Háztartás, Tippek

Hogyan kell tisztítani a tűzhely égőjét?

Bár egyre többen váltanak indukciós tűzhelyre, sok háztartás még mindig a gáztűzhelyekre támaszkodik, amelyek bár kényelmesek a használat során, a tisztítás rémálom. Szerencsére van egy egyszerű és olcsó trükk, amivel sokkal gyorsabban elvégezheti a házimunkát. Meg fog lepődni, milyen egyszerű lehet, és nem kell kész tisztítószert használnia, ami, valljuk be, nem mindig hatékony.

Miről is szól ez a varázslatos trükk?

Hogyan kell tisztítani a tűzhelyet

Rengeteg drága tisztítószer létezik, amelyeket ultrahatékony tűzhelytisztítóként hirdetnek. Van azonban egy módszer, amivel olcsóbban és a környezetet kevésbé károsítva is megszabadulhatunk a szennyeződésektől és az égett zsírtól. Mindössze fehér ecetre van szüksége! Nemcsak hatékony fertőtlenítőszer, de zsírbontóként is működik.

Az összetevők teljes listája a következőket tartalmazza:

egy pohár ecet (250 ml)
fél pohár víz (125 ml)

Lépésről lépésre:

Keverje össze az összetevőket, és öntse az oldatot egy szórófejes flakonba. Ezután permetezze be vele a tűzhely tetejét. Ezután egy szivaccsal vagy konyharuhával oszlassa el a hígított ecetet. Ha a szennyeződés makacs, és az égett zsír nagyon ragad, használjon tiszta ecetet. Hamarosan a tűzhelye úgy fog ragyogni, mintha új lenne!

Hogyan tisztítsuk meg az égőt

A legrosszabb rész messze az égők. Mégis, az ecet velük is elbánik. Ami az égőket illeti, azokat mindig tisztán kell tartani, hiszen elsősorban a biztonságról van szó. Ha egyszer tudja, hogyan kell ezt könnyedén elvégezni, akkor rendszeresen megteheti.

Készítsen ecetből és vízből 3:1 arányban oldatot. Forralja fel, tegye bele az égőket, majd hagyja állni 5 percig, és vegye ki, hogy lehűljön. Az égőknek tisztának kell lenniük. Ha maradt rajta szennyeződés, szivaccsal távolítsa el. Végül szárítsa meg őket a korrózió megelőzése érdekében.

A tűzhely rácsának tisztításának egy másik módja

Az odaégett zsiradékot és ételt nem igazán kell lesikálni. Elég, ha vesz egy kis ammóniaoldatot.

Tegye a piszkos rácsot egy fóliazsákba. Ezután öntsön rá egy kis ammóniát, és zárja le szorosan. Hagyja éjszakára valahol kint (például egy erkélyen, hogy az irritáló gőzök ne tegyenek kárt). Másnap óvatosan öntse ki a folyadékot, és folyóvízzel mossa le a rácsot. Ne felejtsen el védőkesztyűt viselni!