Háztartás, Tippek, Történet

Dió. Hogyan nyissam ki anélkül, hogy megsérülne a dióbél?

Van egy barátom, aki kizárólag ősszel dolgozik. Tavasszal és nyáron vidéken él, és szeptemberben visszatér a városba télire. Azt mondja, hogy három hónap alatt könnyen meg tudja keresni egy év bevételét. Fő bevételi forrása a dió.

Hogyan kell diót hámozni?

Hosszas beszélgetések után sikerült mindent megtudnom arról, hogyan lehet pénzt keresni a dióból. Nem kell hatalmas diófaültetvényt tartani ahhoz, hogy pénzt keressünk.

Egy átlagos felnőtt diófa akár 100 kg gyümölcsöt is teremhet. De egy ilyen, legalább 1 m törzskerületű fának legalább 20 évig kell nőnie. De akár 30 évbe is beletelhet, vagy akár több is. Egy 10-20 éves fa szezononként csak 20-30 kg diót terem.

Sok múlik azon, hogyan nő a dió, milyen körülmények között, milyen területen. A fajták és az időjárási viszonyok fontos szerepet játszanak. Sok árnyalat van. Végül nem a betakarított kilogrammok száma számít, hanem a dióbél.

Ez ami kereskedelmi értéket képvisel a piacon.

Ezért nem érdemes dióültetvényt telepíteni és gyors eredményt várni. Számíthat arra, hogy sok pénzt fog keresni, ha van néhány öreg fája a kertjében?

A barátom ezt csinálja: Kora ősszel, amikor eljön a diószedés ideje, ömlesztve, hántolatlanul vásárolja meg. A lényeg, hogy vékony héjú fajtát válasszon. Aztán otthon meghámozza a diót, és magasabb áron adja el.

A hámozott diót száraz, hűvös, jól szellőző helyen, vászonzsákban vagy fa dobozokban tárolja. Ha a dió jó, 3 kg-ból közel 2 kg dióbelet lehet kinyerni.

De hogyan lehet a diót úgy meghámozni, hogy a mag ne sérüljön meg? Ha sok dió van, jobb, ha erre a célra speciális berendezéseket használunk. Léteznek mechanikus és háztartási héjazógépek.

A dió otthoni feltörésének legjobb módja egy normál üvegpalack

Egy pezsgős vagy sörösüveg alkalmas erre a célra. Helyezzük a diót az üveg nyakára, és kalapáccsal ütögessük meg a hegyes részt. Próbálja meg egyenletesen elosztani az ütés erejét, és legyen óvatos!

Így még a legkeményebb héjakat is meg tudja törni, miközben a dióbelet érintetlenül hagyja. Csak annyit kell tennie, hogy óvatosan felhasítja a héjat.

A meghámozott dióbelek szobahőmérsékleten 1-2 hónapig tárolhatók. Hosszabb tárolás esetén elveszítik az ízüket, és rothadásnak indulnak.

Reméljük, hogy a diótörés ezen módszere segít abban, hogy maximális eredményt érjen el a dió feldolgozásában.