Autó, Tippek

Soha ne hagyjon palackokat vízzel az autóban egy forró napon

Ez az információ sokak számára nagy meglepetést okozhat. Mégis, ez tényleg megmentheti az autóját. Semmilyen körülmények között ne hagyjon vízzel vagy bármilyen más itallal töltött palackot az autóban egy napsütéses napon, mivel… tüzet okozhat!

Tűzveszélyes palackok

Bár teljesen nevetségesen hangzik, van némi racionalitás a tűzoltók mondanivalója mögött. Valódi veszélyt jelentenek az autóban a napon hagyott, folyadékot tartalmazó palackok.

A tűz a vízzel és a nappal kezdődik

Mindez azért van, mert egy palack lencseként működhet, ami a napsugarakat fókuszálja. Persze maga a palack nem fog kigyulladni. Egy kis balszerencsével egy másik könnyen gyúlékony tárgyra (autóülés, szőnyeg, ruha) fókuszálhatja a napsugarakat, és így gyulladhat ki a tűz.

Robbanékony palackok és dobozok

Tudnia kell, hogy a nyári 26 C fokos környezeti hőmérséklet mellett az autó belseje akár a forró 52 C fokig is felmelegedhet! Fennáll a veszélye, hogy minden szénsavas itallal töltött doboz vagy palack egyszerűen felrobbanhat, ha az üléseken hagyjuk. Ráadásul az ilyen hőmérsékleten gyorsan szaporodó baktériumok teljesen ihatatlanná teszik a vizet.