Ezeket az élelmiszereket érdemes még ma beilleszteni az étrendedbe.
A porcszövetet különböző okok miatt veszíthetjük el. Legtöbbször az életmódunk váltja ki ezt a folyamatot, de az aminosavakban szegény étrend is. Ezek azok, amelyek segítenek a kalcium felszívódásában és a kollagén termelésében, hogy helyrehozzuk a sérült szöveteket.
Ezért fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely természetes regeneráló tápanyagokat tartalmaz a porcok és a csontok számára.
Vannak olyan területeink, amelyek sokkal érzékenyebbek a károsodásra. Különösen a térdízületek, az állandó igénybevétel és az öregedés miatt.
A porc regenerálódik, és bizonyos élelmiszerek fogyasztása fokozhatja ezt a folyamatot.
Hasonlóképpen az ízületi gyulladás is érinti a porcot a bokában, a térdben, a csuklóban, a könyökben és a vállban, fájdalmat okozva és akadályozva a mozgást.
A 40 év felettiek különösen nagy százaléka küzd ilyen problémákkal, ezért fontos a megfelelő táplálkozás, hogy a porcszövetek gyorsan regenerálódhassanak.
Különösen ajánlott a lizinben, egy esszenciális aminosavban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Mivel a szervezet nem képes azt saját maga előállítani.
Élelmiszerek:
A joghurt és a sajt magas lizintartalmú.
A legtöbb gyümölcs és zöldség gazdag lizinben. Különösen a mangó, a sárgabarack, a körte, az alma és a füge.
A hüvelyesek és a babcsírák szintén jó forrásai a magas lizintartalomnak. Sok csont- és ízületi betegség a szervezetben zajló degeneratív és gyulladásos folyamatok eredménye.
Diófélék és magvak: lenmag, szezámmag, fenyőmag és mandula.
Teljes kiőrlésű gabonafélék: barna rizs, zab és köles.
Ezeket az ételeket ajánlott minél gyakrabban, kis mennyiségben fogyasztani.
Az eredmény egészséges ízületek, erős csontok és jó egészség lesz.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.