Mai cikkünkben egy olyan receptet hozunk, amit talán jól ismernek. Arról azonban biztosan fogalma sem volt, hogy ez az alapélelmiszer, amiből a recept áll, milyen jótékony hatással lehet az egészségünkre.
A csirkemájról beszélünk
Kiderült, hogy a vér hemoglobinszintjének növelésére a legjobb módszer a csirkemáj fogyasztása, mert rengeteg vasat tartalmaz. Az egyik oka annak, hogy a túlsúlyos emberek nem tudnak lefogyni, a vér vashiánya miatt van. Ráadásul a májat az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek közé sorolják, 100 g máj mindössze 137 kalóriát tartalmaz. Ezért, ha diétázik, akkor is fogyaszthatja.
Mire jó a csirkemáj?
Bár nem gyakran készítettem ezt az ételt, a macskám imádta a csirkemájat, és nem tudott betelni vele. Fényes és tökéletes állapotban lévő bundája volt. Remek formában volt, tele volt energiával, és mindenki azt kérdezte tőlem, milyen eledelt adok neki.
A csirkemáj további értékes tulajdonságai közé tartozik a könnyű emészthetősége és a szervezet gyors feltöltése jótékony anyagokkal. Nem csoda, hogy műtétek után, amikor sok vért veszítenek, a betegeknek is ajánlják.
A máj A-, C-, B6-, B12-vitamint és folsavat tartalmaz. Ezenkívül olyan nyomelemeket is, mint a réz, cink, kalcium, mangán, vas és króm. Ezek nélkül a szervezet nem tudna úgy működni, ahogyan kellene!
Nagyon hasznos a szív- és érrendszer erősítésére. A májban található heparin normalizálja a véralvadást, és jó megelőzés a szívinfarktus ellen. A lizin olyan anyag, amely megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kutatók szerint rákellenes hatása is van.
Íme, így készítse el gyorsan és ízletesen a csirkemájat. A máj kiválasztásakor a simább, rugalmasabb és fényesebb májat részesítsük előnyben. Soha ne vásároljon foltos májat, mert az bizonyíték arra, hogy sokáig volt a fagyasztóban!
A csirkemáj gyógyító receptje:
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 400 g csirkemáj
- 3 vöröshagyma
- 3-4 evőkanál növényi olaj
- 2-4 evőkanál tejföl
- Fekete bors
- Só
- Petrezselyem (ízlés szerint)
Elkészítés:
Tisztítsuk meg, mossuk meg és vágjuk félkarikákra a hagymát.
A májat megmossuk, megtöröljük és feldaraboljuk.
Hevítsünk fel egy serpenyőt, tegyük bele az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és 3-4 percig kevergetve pirítsuk, amíg aranybarna nem lesz.
Adjuk hozzá a májat, és magasabb lángon további 3-4 percig kevergetve pirítsuk. Sóval és borssal fűszerezzük.
Ne feledkezzünk meg 3-4 evőkanál tejfölről sem.
Pároljon mindent közepes lángon 5 percig.
A kész ételt friss petrezselyemmel díszítheti.
A csirkemájat főzés után azonnal fogyassza el, és ne hagyja másnapra. A főtt ételnek semmiképpen sem szabad kesernyés ízűnek lennie, ez a máj rossz minőségére utaló jel lenne.