Azzal a meggyőződéssel nyúlunk a gyümölcsök után, hogy értékesek az egészségünk szempontjából. Sokuk azonban peszticidekkel szennyezett. Az egyszerű mosásuk nem elég. Hogyan mosd meg a gyümölcsöket, hogy egészségkárosodás nélkül fogyaszthasd őket? Ezt magyarázza el cikkünk.
Gyümölcsök és vegyi anyagok
A téli időszakban nem sok gyümölcs közül választhatunk. Azonban szívesen nyúlunk a szőlőhöz, az almához és a citrusfélékhez. Az ízek miatt és az egészségünket szem előtt tartva fogyasztjuk őket. Tudnunk kell azonban, hogy a gyümölcsök vegyszerekkel vannak megspékelve. Egészen pontosan a növényvédő szerekről beszélünk, amelyek sok gyümölcs héján megtalálhatók.
Ezeknek a vegyi anyagoknak az a feladatuk, hogy megvédjék a gyümölcsöt a kártevők támadásaitól.
Az élen a szőlő, az alma és a citrusfélék állnak. Az áfonya, az eper és az őszibarack is tele van vegyszerekkel. Ezért olyan fontos, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt megfelelően mossuk meg.
Hogyan kell megmosni a gyümölcsöt?
Érdemes nagy figyelmet fordítani a gyümölcsök alapos megmosására, mielőtt elfogyasztjuk őket.
A gyümölcsöket általában folyó víz alatt mossuk meg. Sajnos ez nem tűnik elegendőnek.
Tehát hogyan kell megmosni a gyümölcsöt?
A gyümölcsök mosásának egyik ajánlott és természetes módja, hogy a szennyeződéseket oldat készítésével távolítsuk el. Ez vízből és szódabikarbónából készül. A módszer olcsó, hatékony és könnyen hozzáférhető. A szódabikarbóna lúgos tulajdonságokkal rendelkezik. Így semlegesíti a növényvédő szereket, eltávolítja a szennyeződéseket és a baktériumokat.
Hogyan kell szódabikarbónás oldatot készíteni?
A szódabikarbóna oldatot nagyon egyszerű módon fogjuk elkészíteni. Az elkészítéséhez szükségünk van hozzá:
1 liter langyos víz
1- 2 teáskanál szódabikarbóna
A hozzávalókat alaposan keverjük össze, amíg a szódabikarbóna feloldódik a vízben. Ezután tegyük a szőlőt, almát, citrusféléket vagy más gyümölcsöt az oldatba. Körülbelül 15 percet kell ebben az oldatban tölteniük. Ez idő elteltével a kezünkkel vagy puha kefével óvatosan dörzsöljük át a gyümölcsöt.
Ezután folyó víz alatt mossuk le, szárítsuk meg, és már kész is van. A szódabikarbónás oldat eltávolítja a nehezen eltávolítható növényvédő szereket. Az oldat ráadásul természetes és biztonságosan használható.