Egészség

10 étel, amit nem szabad enni, ha ízületi fájdalomtól szenved

A gyulladással és kellemetlenséggel járó ízületi fájdalom a test bármelyik ízületében jelentkezhet. Ez egy nagyon gyakori probléma, amely nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet. Az ízületi fájdalom lehet akut vagy krónikus, enyhe vagy súlyos, és néha lehetetlenné teszi az ízület használatát.

Az ízületi gyulladás és a köszvény a két leggyakoribb ízületi gyulladás, de okozhatja törés, rándulás, leukémia, lupusz stb. is.

Bármi legyen is az ok, az ízületi fájdalom gyógyszeres kezeléssel, testmozgással vagy alternatív terápiákkal enyhíthető. Az ízületi gyulladás kezelésében fontos szerepet játszik az étrend is. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, mint például a gyömbér, és vannak olyanok, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, mint a fokhagyma és a kurkuma.

Ha ízületi gyulladásban szenved, kerülnie kell bizonyos ételeket, mivel ezek fokozhatják a gyulladást és a fájdalmat.

10 étel, amit kerülnie kell, ha ízületi gyulladásban szenved

1) Feldolgozott élelmiszerek, vörös húsok

Az erősen feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok nitriteket és purinokat tartalmaznak, amelyek fokozhatják a gyulladást és a fájdalmat.
Több korábbi tanulmány is összefüggésbe hozta a vörös hús fogyasztását a gyulladás kialakulásával.
Fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt, mint húst.

2) Cukor

A fokozott gyulladás a cukorral is összefüggésbe hozható, a túlzott cukorfogyasztás pedig az elhízáshoz is hozzájárul, ami növeli az ízületek terhelését és fokozza a fájdalmat.
Kerülje az édesített üdítőitalokat, az édesített gabonaféléket, gabonapelyheket, csokoládét és más édességeket.
Finomított cukor helyett használjon steviát vagy egy kis mézet.

3) Tejtermékek

A tejtermékekben található nagy mennyiségű kazein hozzájárulhat a gyulladáshoz. Egy amerikai tanulmány szerint a kazein irritálhatja az ízületek körüli szöveteket.
A zsíros tejtermékekben, például a vajban, tejben és sajtban található telített zsírsavak gyulladást okozhatnak a zsírszövetekben, ami szintén növeli az ízületi fájdalmat.
Ha tehát ízületi gyulladásban szenved, kerülje a tejtermékeket, és helyette használjon mandulatejet, tofut és növényi margarint.

4) Kukoricaolaj

A kukoricaolajnak magas az omega-6 zsírsavtartalma, amely hozzájárul a gyulladást okozó vegyületek termelődéséhez.
Egy 2012-es tanulmány szerint az omega-6 zsírsavak túlzott bevitele számos gyulladásos betegség kialakulásához vezethet.
A napraforgóolaj, a szójaolaj, a szőlőmagolaj és a majonéz szintén magas omega-6 zsírsavtartalmú.
Természetesen az omega-6 zsírsavak bevitelét nem szabad nullára csökkenteni, mivel szükségesek a normális növekedéshez és fejlődéshez.
Ehelyett növelje az omega-3 zsírsavak bevitelét olívaolaj, lenmagolaj és tökmagolaj használatával.

5) Finomított gabonafélék és lisztek

A finomított gabonák és a fehér liszt magas glikémiás indexük mellett gyulladáskeltő anyagokat is tartalmaznak.
Egy 2013-as tanulmány szerint a búzát tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása hozzájárul a krónikus gyulladáshoz és bizonyos autoimmun betegségek kialakulásához.
A liszt és más liszttermékek üres kalóriát tartalmaznak, rostokban és B-vitaminokban hiányosak, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásához.

6) Tojás

A tojássárgája arachidonsavat tartalmaz, amely elősegíti a prosztaglandinok, hormonális hatású lipidmolekulák termelését, amelyek gyulladást okozhatnak.
A tojás telített zsírokat is tartalmaz, amelyek fokozhatják a gyulladást és a fájdalmat.

7) Fehérje-kiegészítők

A legtöbb fehérjekiegészítőben lévő glutén és kazein nem segít az ízületi fájdalmakon. A kazein elősegíti a húgysav termelődését, ami köszvény, egy gyakori és fájdalmas ízületi betegség kialakulásához vezethet.
A gluténérzékenyek gluténtartalmú ételeket fogyasztanak, amelyek tartós gyulladást okoznak a szervezetben.
A fehérjekészítmények helyett fogyasszon fehérjében gazdag magvakat, amelyek jótékony zsírokban is gazdagok.

8) Finomított só

A közönséges konyhasó azért sem alkalmas az ízületi fájdalmak kezelésére, mert hozzáadott vegyületeket tartalmaz, amelyek felboríthatják a szervezet folyadékegyensúlyát, és értékes ásványi anyagok is hiányoznak belőle.
Használjon asztali só helyett himalájai sót.

9) Mononátrium-glutamátot tartalmazó élelmiszerek

Az MSG ízfokozó és tartósítószer, amely gyakran megtalálható előre csomagolt élelmiszerekben: chipsekben, fagyasztott ételekben, levesekben és salátaöntetekben.
Az MSG fokozza a gyulladást és az ízületi fájdalmat. A reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek különösen ajánlott kerülni ezt az összetevőt.

10) Sör

A sör és más alkoholos italok túlzott fogyasztása nem tesz jót az ízületeknek. A sör hozzájárul az ízületi gyulladás és a reumatoid artritisz kialakulásához.
A sör magas purintartalmú, ami hozzájárul a gyulladás kialakulásához. Emellett glutént is tartalmaz, ezért jobb, ha kerüljük, ha ízületi fájdalmaink vannak.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.