Egészség, Háztartás

Miért jobb, ha nem forraljuk fel kétszer a vizet?

Ismételt vízforralás: káros-e?

Mindannyian forralunk vizet, és sokan közülünk gondolkodás nélkül többször is felforraljuk azt. De vajon megéri-e, és milyen hatással van a szervezetünkre? Nézzük meg, miért jobb, ha nem forraljuk fel kétszer a vizet?

A víz előnyei az emberi szervezet számára

Nem lehet letagadni a víz előnyeit az emberi szervezet számára. Mindenkinek naponta meghatározott mennyiségű tiszta vizet kellene innia. Nincs értelme konkrét számokat írni, mivel ezeket egyénileg számítják ki. Ez függ a testsúlytól, az életkortól, a céloktól (pl. a hatékony fogyás érdekében) és egyéb tényezőktől.

Meg kell jegyezni, hogy az emberi szervezet nem tud normálisan működni a tiszta víz normális bevitele nélkül. Ez biztosítja a normális emésztést és emésztési folyamatot.

Miért forraljuk a vizet?

A hőkezelés megbízhatóan fertőtleníti a vizet a baktériumoktól és mikroorganizmusoktól. Azt pedig mindenki jól tudja, hogy hazánkban a legtöbb városi vízvezetékből származó klórozott vizet lehetetlen a csapból inni. Szaga és íze egyaránt visszataszító, és veszélyes az emberi egészségre.

A forralás elpusztítja a csapvízben lévő klórvegyületeket. Más szóval a vízforralás elengedhetetlen.

Mindannyiunknak minden nap elegendő vizet kell fogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön. És ha nem akarunk ártani magunknak, két lehetőségünk van: vagy a palackozott ásványvít, vagy a forralt víz. Ez utóbbiról szólva érdemes megemlíteni sok honfitársunk sajátosságát – hogy ugyanazt a vizet többször is felforralják.

Megéri-e, és ha nem, akkor mi a kockázat?

A víz ismételt forralása – káros és miért?

A tudósok és az orvosok egyöntetűen egyetértenek abban, hogy erősen ajánlott, hogy a jövőben ne forraljuk fel újra a vizet és ne igyuk meg. De miért?

Az okok a következők:

Az ismételt hőkezelés sokszorosan csökkenti a vízben lévő oxigén mennyiségét, ugyanakkor növeli a káros üledékek mennyiségét. A nehéz hidrogénizotóp, a deutérium is felhalmozódik. Minden egyes újabb forrással a víz egyre „nehezebbé” válik. Az ilyen minőségű víz nem fog hasznot hozni a szervezet számára – sőt, azt is mondhatjuk, hogy egy ilyen folyadék részben mérgező lesz számunkra. Sokkal egészségesebb tiszta vizet inni. Sokkal hasznosabb, ha tiszta vizet iszunk kútból vagy egyszer felforralva.

Az ismételt forralással felhalmozódott üledékek végül leülepednek és felhalmozódnak a szervezetben. Ez szörnyű a vesékre, a húgyhólyagra és a gyomor-bélrendszerre nézve. Így is van elég dolog a világon, ami eltömítheti a szervezetünket.

Ezért ajánlott, hogy ne forraljuk fel újra a vizet. Ha nincs ideje, akkor vízforralóban újra felmelegítheti, de ne forralja fel. Ha van ideje, jobb, ha minden alkalommal új vizet önt. Vizet iszik, és sajnálja a költségeket? Ez egyszerű – csak ügyeljen arra, hogy pontosan a megfelelő mennyiséget fogyassza. Így a vásárolt vizet és az időt is megspórolja.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.