Egészség

10 jele annak, hogy a szervezete magnéziumhiányos

A magnéziumhiány 10 jele és a veszélyei

A magnéziumhiány, az úgynevezett hipomagnezémia gyakori egészségügyi probléma, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak. Mivel a szervezete magnéziumhiányára utaló nyilvánvaló jelek csak akkor jelentkeznek, amikor már nagyon alacsony a magnéziumszint, a hiányt hajlamosak vagyunk alábecsülni.

A magnéziumhiány okai különbözőek lehetnek: a magnéziumhiány oka lehet a rosszul megválasztott táplálék vagy a szervezet magnéziumvesztesége (rossz felszívódás, krónikus hasmenés és egyéb állapotok következtében).

A szervezetben a magnézium több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Az ásványi anyag hozzájárul az energiatermeléshez, az immunrendszer támogatásához, a normális ideg- és izomműködéshez, a csontok szilárdságához, a szív egészségéhez és még sok máshoz.

Éppen ezért, ha a magnéziumszint alacsony, a szervezet alapvető funkciói kezdenek leállni. Ha az alábbiakban felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja, akkor magnéziumhiányban szenvedhet.

Annak jelei, hogy a szervezete magnéziumhiányos

Izomgörcsök

A magnézium szabályozza az izmok és az idegek működését a kálium és a kalcium sejteken keresztüli szállításával, ami fontos folyamat a gyors izomösszehúzódásokhoz. Az ásványi anyag alacsony szintje izgathatja az izmok ingerléséért felelős idegvégződéseket. Ennek következtében az izmok nem tudnak megfelelően ellazulni.

Következésképpen rángások, remegés és izomgörcsök jelzik a hiányt, és a legrosszabb esetben akár görcsöket is okozhatnak.

Mentális zavarok

A mentális zavarok egy másik lehetséges következménye az apátia (szellemi zsibbadtság vagy érzelemhiány), delírium vagy akár kóma.

Emellett tanulmányok az alacsony magnéziumszintet a depresszió fokozott érzésével hozták összefüggésbe. Ennek oka, hogy a magnézium nyugtatja az izgalmi NMDA-receptort. Az ásványi anyag nélkül a kalcium és a glutamát aktiválja az NMDA-t, ami depressziót és szorongást okozhat.

Csontritkulás

A csontritkulás olyan állapot, amelyben a csontok gyengévé válnak, és a szervezetben megnő a csonttörések kockázata. A magnéziumhiány közvetlenül gyengítheti a csontokat, illetve csökkentheti a kalciumszintet, ami az erős csontok fontos tápanyaga.

Fáradtság és izomgyengeség

A sejtek enzimjeivel együtt a magnézium segít ébernek érezni magunkat, energiát termel, így a fáradtság a hiány másik jele.

Az elégtelen magnéziumszint másik, specifikusabb jele az izomgyengeség, a myasthenia gravis néven ismert állapot. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyengeséget az izomsejtek káliumvesztése okozza, ami magnéziumhiány esetén előfordulhat.

Magas vérnyomás

A magnéziumhiány megemelheti a vérnyomást. Ez a betegeket komolyan veszélyezteti a szívbetegségek kialakulása szempontjából.

Asztma

A magnéziumhiány súlyos asztmát okozhat. A magnéziumhiány hatására a tüdő légutakat bélelő izmokban kalcium halmozódhat fel, ami a légutak beszűkülését és a légzés megnehezítését okozza. Néha az inhalátorokat magnézium-szulfáttal vonják be, hogy segítsék a légutak kitágulását.

Szabálytalan szívverés

A magnéziumhiány egyik legsúlyosabb tünete a szívritmuszavar, vagyis a szabálytalan szívverés. A ritmuszavar tünetei általában enyhék, azonban okozhat szívdobogást, azaz szüneteket a szívverések között.

A ritmuszavar egyéb tünetei közé tartozik a szédülés, a légszomj, a mellkasi fájdalom vagy az ájulás. Egyes esetekben a ritmuszavarok stroke-hoz vagy szívelégtelenséghez vezethetnek.

Migrén

A magnéziumhiány vagy a neurotranszmitterek felszabadulásának elnyomása, vagy a vérsejtek összehúzódása révén fejfájást okozhat. A tudósok becslése szerint a migrénben szenvedők mintegy 50 százaléka magnéziumhiányos.

Korai öregedés

A magnéziumhiány a szervezetben felgyorsítja az emberi endotélsejtek és fibroblasztok elvesztését. Ez gyorsabb öregedéshez és korral járó betegségekhez vezethet.

Rossz memória

A magnézium szabályozza a tanuláshoz és a memóriához szükséges agyi receptorokat. A magnéziumpótlás segít az agyköd elleni küzdelemben, így ha hiány van ebben az ásványi anyagban, úgy érezheti, hogy lassabban gondolkodik. A magnézium javítja az agy változás- és gyógyulási képességét is, ami lassítja a kognitív hanyatlást.

Szerencsére számos magnéziumban gazdag élelmiszer létezik. Az ásványi anyag megtalálható a növényekben és az állati termékekben egyaránt. A leggazdagabb forrásai a magvak és a diófélék, de a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab és a leveles zöld zöldségek is képesek ellátni a szervezetet a szükséges magnéziummal.

Ha magnéziumhiányra gyanakszik, egyszerű vérvizsgálatokkal meghatározható a magnéziumszintje. Beszéljen orvosával, hogy kizárja az egyéb lehetséges egészségügyi problémákat.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.