Egészség

10 körömbetegség és probléma: mit árulnak el?

Tudta, hogy a körmök színe, állaga és formája az egész szervezet állapotát tükrözi? Míg egyes körömtünetek ártalmatlanok, mások krónikus betegségre, akár rákra is utalhatnak. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint: „A körmök gyakran tükrözik általános egészségi állapotunkat. A körömben bekövetkező változások, mint például az elszíneződés vagy megvastagodás, egészségügyi problémákat jelezhetnek, beleértve a máj- és vesebetegséget, a szív- és tüdőbetegséget, a vérszegénységet és a cukorbetegséget”.

Még a körmök növekedése is jellemezheti az egészségi állapotot. Az egészséges körmök havonta akár 3,5 millimétert is nőnek, de az olyan tényezők, mint a gyógyszerek, a sérülések, a táplálkozás és az öregedési folyamat nagy hatással vannak a növekedésükre.

Ha bármilyen változást észlel körmein, például alak- és vastagságváltozást, elszíneződést vagy duzzanatot, mielőbb keressen fel egy bőrgyógyászt. Bár maga a változás lehet ártalmatlan, néha olyan súlyos dolog is okozhatja, mint a cukorbetegség.

1) Sárga körmök

Számos oka lehet annak, hogy a körmök sárgává válhatnak, például az öregedés, a dohányzás és a körömlakk használata. Ha sárgák, törékenyek és vastagok, valószínű, hogy gombás fertőzés a kiváltó ok. Bár ritka esetekben olyan állapotok is okolhatók, mint a pajzsmirigybetegség, a cukorbetegség, a légúti betegségek és a pikkelysömör.

2) Száraz, repedezett vagy törékeny körmök

Ebben az esetben az életmódbeli tényezők is szerepet játszanak, például ha rendszeresen ki van téve vegyi anyagoknak, alacsony páratartalmú területen él, gyakran tartja vízben a kezét, vagy gyakran használ körömlakklemosót.

A gombás fertőzés és a pajzsmirigybetegségek, különösen a pajzsmirigy alulműködés szintén oka lehet a repedezésnek és a töredezésnek. A törékeny körmök a biotin vagy az A- és C-vitamin hiányának következményei lehetnek.

3) Púpos

Az ujjakon megjelenő púpokat az ujjbegyek megnagyobbodásaként írják le, amelyet a köröm lefelé hajlása kísér. Ez összefüggésbe hozható a vér alacsony oxigéntartalmával és tüdőbetegségekkel, valamint szívbetegségekkel, gyulladásos bélbetegségekkel, vesebetegségekkel és AIDS-szel.

4) Fehér foltok

A körmökön megjelenő fehér foltok általában körömsérülés jelei. Teljesen ártalmatlanok, és általában egy idő után maguktól elmúlnak. Bizonyos esetekben a fehér foltok gombás fertőzésre utalhatnak.

5) Vízszintes barázdák

Dr. John Anthony, az ohiói Cleveland Clinic bőrgyógyásza szerint „Ez általában a körmöt ért közvetlen trauma vagy egy súlyosabb állapot eredménye, ilyenkor egyszerre több körmön is láthat barázdákat … A teste szó szerint azt mondja: „Van jobb dolgom is, mint a körmöm csinálni”, és felfüggeszti a növekedésüket”.

A vízszintes barázdák lehetnek a cukorbetegség, a cinkhiány, a keringési betegség vagy a pikkelysömör következményei is.

6) Függőleges barázdák

A függőleges barázdák leginkább az idősebb embereknél fordulnak elő, mivel az öregedés jelei, és nem adnak okot aggodalomra. Bizonyos esetekben a függőleges barázdák tápanyaghiány, például magnézium- és B12-vitaminhiány jelei lehetnek.

7) Kanalas körmök

Ha a körmei a széleinél felfelé hajlanak, és kanálra emlékeztetnek, akkor nagy valószínűséggel vashiányos, vagy szívbetegségben, illetve pajzsmirigy-alulműködésben szenved.

8) Gödröcskék

Ha több gödröcske van a körmein, az általában a pikkelysömör jele. „Jellemzően a pikkelysömörben szenvedők körülbelül felénél, az arthritis psoriaticában szenvedők 80 százalékánál fordulnak elő gödröcskék” – mondja Chen. A körömgödröket okozhatják kötőszöveti rendellenességek vagy fokális alopecia is, amely hajhullást okoz.

9) Feketedés

Ha fekete csíkokat vagy foltokat észlelsz a körmödön, azonnal fordulj orvoshoz, mert ezeket melanoma is okozhatja.

10) Fehér köröm rózsaszín csíkokkal

Ha fehér körmei vannak rózsaszín csíkokkal, az szívelégtelenségre, cukorbetegségre, veseelégtelenségre vagy májbetegségre utalhat.

Egyszerű körömápolási tippek

Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, teljes értékű, fehérjében, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket tartalmazó étrenddel.
Védje körmeit a túlzott vízzel vagy vegyi anyagokkal való érintkezéstől.
Minimalizálja a körömlakk és a műköröm használatát.
Tartsa viszonylag röviden a körmeit.
Rendszeresen kenje be körmeit kókuszolajjal, hogy hidratáltak maradjanak.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.