Egészség

14 csodálatos felhasználási módja a bazsalikomnak

A bazsalikom egy népszerű és ízletes fűszernövény, amely számos ételhez ad aromát és színt. De nemcsak a konyhában hasznos, hanem az egészségre is jótékony hatással van. A bazsalikom többek között segít megelőzni a fertőzéseket, csökkenti a gyulladást, javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert és elősegíti a sebgyógyulást. A bazsalikom gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek védenek a szabad gyökök káros hatásaitól és támogatják a sejtek megújulását. A bazsalikom rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az általános jó közérzethez és a betegségek elkerüléséhez.

15 csodálatos felhasználási mód

1. Fokozza az általános vitalitást, ami nagyon fontos számunkra ősszel és télen, amikor gyakran kezdünk el búslakodni és menet közben elaludni.

2. Helyreállítja a gyomor-bélrendszert. Serkenti az emésztést, nem engedi, hogy az ételek megrekedjenek a gyomorban. 3.

3. A népi gyógyászat a bazsalikomot nyugtató gyógyszerként ajánlja fürdő formájában.

4. A főzeteket köhögés, fejfájás és húgyúti gyulladások esetén használják.

5. A bazsalikom illóolajának baktériumölő hatása van.

6. Stressz idején elég néhány csepp bazsalikom illóolaj egy aromás füstölőtálban – és az általános állapot jelentősen javul.

7. Az olaj ugyanilyen hatásos álmatlanság, migrén, szaglás elvesztése esetén.

8. A bazsalikom illóolaj gyógyítja a fogfájást, ha 1 cseppet az olajból 1/2 csésze forralt vízbe teszünk, és naponta 4-6 alkalommal használjuk.

9. A bazsalikomteát az idegrendszer betegségeire használják. 1 evőkanálnyi felaprított növényt szárával és virágaival együtt leöntünk 1 csésze forró vízzel, 5-10 percig, 30 percig, hagyjuk állni. Naponta 4 alkalommal étkezés előtt 1-4 csészényit fogyasztunk.

10. Ugyanez a tea megállítja a hányást és enyhíti a hányingert.

11. Ha reggel bazsalikom teát iszik mézzel, akkor délutánra rengeteg új ötlete lesz, és estig sem fogy el az energiája.

12. Indiai gyógyszerészek bebizonyították, hogy a bazsalikom fokozza a szervezet védekezőképességét a szabad gyökökkel szemben, amelyek rákhoz vezethetnek.

13. A kutatók azt javasolják, hogy naponta legalább egyszer tegyünk bazsalikomot az ételünkbe.

14. És ne feledkezzen meg arról sem, hogy néhány szárított bazsalikomlevelet tegyen a ruhásszekrényébe. Ez nemcsak kellemes illatot garantál, hanem a ruhákat is megóvja a molyoktól.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.