Egészség, Szépség, Tippek

23 csodás praktika és ötlet, hogyan gyógyítsuk meg kicserepesedett ajkunkat!

Amint a levegő szárazabbá válik, vagy szeles idő van, a bőrünk és ajkunk elkezdi elveszíteni nedvességet, kiszárad. Persze, telepakolhatja az asztalát, pénztárcáját, táskáit, a hálószobáját különféle ajakbalzsamokkal, de nem ez az egyetlen megoldás, ha meg akar szabadulni a megrepedt, cserepes ajkaktól. Kirepedt ajkak nem csak csúnya vagy fájdalmas csókolózni, de hajlamosabbak leszünk a fertőzésekre is.

Érdemes hát kipróbálnunk a következő briliáns ötleteket, hogy ajkunk mindig gyönyörű és egészséges maradjon:

 1. Mielőtt lemossa az arcát, tegyen balzsamot ajkaira. Az arctisztítók összetevői – mind a szalicilsav, mind a benzoil-peroxid – gyakran kiszáríthatják az ajkakat vagy megzavarják a pH-egyensúlyt ezáltal cserepesedést okozhatnak.
 2. Használjon mandulaolajat. A hipoallergén hidratálók szintén jók, ha tartalmaznak szabad gyököket, A- vagy E-vitaminokat.
 3. Kapcsolja be a párásítót éjjelre -ez segít megőrizni az ajkak (és a bőr) hidratáltságát.
 4. A megrepedt és száraz ajkaira helyezzen fel vékonyra szeletelt uborkát és hagyja rajta öt percen át (próbálja ki, amíg tévét néz). Segít ajkait újra hidratálni és kellemes érzést is ad utána.
 5. Ne nyalogassa az ajkát…!! Egyrészt félre is érthetik.. 😉 Másrészt, ha nyalogatjuk száraz ajkunkat, hogy nedvessé tegyük, az még inkább kiszárítja. A nyál olyan savakat tartalmaz, amelyek segítenek az ételek lebontásában, és szárítják, irritálják az ajkakat. Plusz, a folyamatos nyalogatás révén lenyalja az ajkán lévő természetes olajokat.
 6. NE próbálja meg elfedni a cserepes ajkait kozmetikumokkal!! Ezek nagyrésze tovább szárítja bőrét, festéket tartalmaznak, mindegy, hogy mit írnak rá.
 1. Lélegezzen az orrán keresztül. A szájon át végzett lélegzett légzés, bármilyen kevésnek tűnik is, ténylegesen kiszáríthatja az ajkát.
 2. Álljon ellen a késztetésnek, hogy letépje a bőrdarabkákat! Semmiképp ne tépkedje le a bőrdarabokat, tovább szakítva ezzel a sérülést és lehetőséget adva ezzel még jobban a kórokozóknak a bejutásra. Ehelyett lágyítsa őket az ajakbalzsammal és lazítsa meg a pelyheket. Esetleg használjon tiszta fogkefét és finoman próbálja ledörzsölni a már fellazult bőrről.
 3. Használjon fényvédős naptejet, hogy megelőzze az égést, kiszáradást és a megrepedt ajkakat. Már kirepedt? Akkor ne használjon naptejeket, így nem irritálja az érzékeny bőrt.
 4. Ajakápoló összetevő, amit érdemes keresni: Shea vaj, ez táplálja és hidratálja az ajkakat.
 5. A cserepes ajkak a legjobban úgy gyógyulnak, ha nedvesek, ezért ragaszkodjunk az ajakbalzsamokhoz és ne használjuk a waxokat.
 6. Ha az ajka jól néz ki, de szeretné, hogy így maradjon használjon méhviaszt, ha egy ideig szabadban lesz (a méhviasz természetes hidratáló).
 7. Használjon olyan ajakrúzsokat, amelyek tartalmaznak E-vitamint, makadámolajat és shea vajat.
 8. Váltson a matt ajak színekről a hidratáló rúzsokra. Ha ragaszkodik a matt színekhez, alkalmazzon ajak hidratálót előtte (pl kókusz olaj tartamút)
 9. Igyon sok- sok vizet. Belső hidratálás segít megóvni az ajkakat.
 10. Cserélje le fogkrémét! Használjon olyan fogkrémet, amely nem tartalmaz szintetikus ízeket – allergiás reakciót válthat ki, és az ajkakat is kicsípheti. Jó, ha fogkrémet vált egyébként is, ha gyakran száraz a szája, lehet, hogy az okozza.
 11. Kerülje a citrusféléket! Ha az ajkai megrepedtek, tartózkodjon narancslé, grapefruit és egyéb citrusfélék fogyasztásától – ezek szárítják az ajkat.
 12. Dörzsölje be aloe vera-val. Segít a fájdalom enyhítésében, és meggyógyítja a kisméretű vágásokat, amelyek pl nevetés közben keletkeznek.
 13. A legrégebbi trükk a vazelin. Próbálja ki!
 14. Néha az illatok allergiás reakciókat okozhatnak. Ha gyanítja, hogy az ajkai az illatos balzsamok miatt szenvednek, akkor egyet válasszon, amelyik nem erős illat vagy íz és tesztelje.
 15. Búcsúzzon el egy időre a csípős csirkeszárnyaktól, mert a fűszeres, sós ételek kiszáríthatják ajkait.
 16. Viseljen sálat a szája fölött, ha szeles az idő és a száját kicsípte a szél.
 17. Semmi sem működik? Lehet, hogy allergiás reakciót szenved. Látogassa meg bőrgyógyászát, hogy biztos legyen!

Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük