Egészség

5 ok, amiért érdemes banánt enni

A banán nemcsak finom nassolnivaló, hanem tápanyagok kincsesbányája is. Tudja meg, miért érdemes banánt enni.

Csökkenti a vérnyomást

Minden olyan gyümölcs, amely magnéziumot és káliumot tartalmaz, jót tesz a vérnyomásszint szabályozásának. A banánnak az összes gyümölcs közül igazán magas a káliumkoncentrációja. Ez az, amiből általában túl kevés jut az étrendünkben. A banánfogyasztás tehát csökkenti a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Csökkentik az éhségérzetet

A banán igazán laktató. Ez elsősorban kalóriatartalmának köszönhető, de kiderült, hogy a jóllakottságunk az illatától is függ! A vaníliához hasonlóan a banán is képes „becsapni” a jóllakottság és az éhségközpontot az aromájával.

Nem irritálja az emésztőrendszert

Ha bármilyen emésztési zavarban szenved, a banán valószínűleg belefér a menüjébe. Nem talál benne olyan anyagokat, amelyek irritálják a bélbélnyálkahártyát. Emellett könnyen emészthető is. Ne feledje azonban, hogy ételmérgezés esetén csak érett gyümölcsöt válasszon, mivel a zöld banán több szénhidrátot tartalmaz. Ezeket viszont az emberi emésztőenzimek nem tudják lebontani.

Javítja a hangulatot

A banán felbecsülhetetlen értékű triptofánforrás, ami javíthatja a hangulatunkat. Ez az aminosav nélkülözhetetlen a melatonin és a szerotonin termeléséhez. A melatonin az alvás minőségéért felelős, míg a szerotonin a szellemi teljesítményt és a hangulatot befolyásolja. A banánfogyasztás nagyon fontos – a szervezet ugyanis nem képes saját maga triptofánt előállítani.

Könnyen emészthető szénhidrátok forrása

Ha rendszeresen mozog és/vagy általában sokat sportol, akkor ennek a kalóriadús gyümölcsnek mindenképpen szerepelnie kell az étrendjében. Nemcsak glükóz, fruktóz és keményítő forrása, hanem B-vitaminok, kálium, magnézium és rostok tárháza is. Ezeknek a tápanyagoknak a bősége teszi a banánt erősítő gyümölccsé az edzés előtt, és lendületet ad az edzés utáni regenerálódásnak.

A banán értékes vitaminokban is gazdag. Viszonylag olcsó és ízletes harapnivaló, amelyet bármelyik élelmiszerboltban megvásárolhat. Magas glikémiás indexe miatt nem szabad túl sokat fogyasztani belőle, ha nem sportolunk, de azoknak, akik aktívak, egyszerűen nélkülözhetetlen.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.