Háztartás, Tippek

6 dolog, amit könnyebb kidobni, mint minden alkalommal helyet találni neki

A lomtalanítás mostanában forró témává vált, mert a felesleges dolgok az otthonunkban olyan sok értékes helyet foglalnak el. Ma megosztjuk, mely tárgyakat érdemes kidobni, ha szűkös hely helyett hangulatos, tágas otthonban szeretnél élni.

1) Régi játékok

A plüssjátékok ugyanolyan gyorsan elveszítik jelentőségüket, mint a gyerekruhák, amelyeket a gyerek néhány hónap alatt kinő. Talán egy mackó, egy robot vagy egy baba lesz a gyerek legjobb barátja, de csak addig, amíg nem talál más hobbit. De ha a sok felesleges játék egy gyerekszobában még indokolható is, egy felnőtt szobájában már nem. A rendrakási szakértők azt tanácsolják, hogy ne tegyük őket a polcokra és az ágyakra, de fontos, hogy időben megszabaduljunk tőlük. Biztosan vannak olyan barátai, kollégái vagy ismerősei, akiknek a gyermeke szívesen kapna ajándékba egy óriásmacit vagy egy rádióvezérlésű autót. Ha nem, akkor bármikor összegyűjtheti a játékokat, és elviheti őket egy gyermekotthonba. Ez az a pillanat, amikor fel kell ismernie, hogy az emlékek nem a játékokban élnek.

Ha van olyan játék, amelyet emlékként őriz, és nem szeretne megválni tőle, adjon neki egy második életet. Tisztítsa meg, cserélje ki a tölteléket, és találjon neki helyet a hálószobájában. Megfelelő gondoskodással akár gyönyörű retró dekorációvá is válhat.

2) Szuvenírek

Az apró dísztárgyakat nehéz beilleszteni egy enteriőrbe, mert elvesznek az általános háttérben. A figurák, kagylók, szuvenírek – mind a nyaralásból hazahozott – általában egy polcon tárolva vizuális zajt keltenek. Mindezt azért, mert ezek a tárgyak szín, méret, anyag, téma és egyéb tényezők tekintetében egyáltalán nincsenek összehangolva.

Nézzen alaposan körül a szobában, és tegye az ajándéktárgyakat egy dobozba. Használjon az apró játékok méreténél nagyobb tárgyakat, hogy a szoba ne legyen teljesen hangsúlytalan. Például egy polcra tehet egy váza szárított virágot, és néhány fényképet stílusos, közepes méretű keretben. A színes borítójú könyvek, amelyeket vásárolhat a boltban vagy maga is készíthet, szintén csodálatos dekorációt jelentenek. Ezek a tárgyak sokkal szebben és elegánsabban fognak kinézni, mint egy tucat össze nem illő, véletlenszerűen elrendezett figura.

3) Üres csomagok

Az élelmiszerekből, háztartási gépekből vagy ajándékokból megmaradt üres üvegek, dobozok, kartondobozok gyakran felhalmozódnak otthon. Ennek fő oka, hogy azt gondoljuk: „Mi van, ha ez még jól fog jönni”. Haszontalan (legalábbis, ha nem készül a közeljövőben költözni, és nincs sürgős szüksége a dobozokra). Tény, hogy az üres csomagok sok helyet foglalnak, még akkor is, ha nem nagyok. Próbálja meg kísérletképpen megszabadítani tőle az összes polcot és szekrényt a konyhájában, és nézze meg, mennyi használható hely szabadul fel. És mindannyian kerestek már egy helyet, ahová elhelyezhetik a fonott törülközőkosarat vagy sorba rendezhetik a szakácskönyveket!

A nagy dobozokat általában az erkélyen tartják. De alakíthatja különálló, független helyiséggé is, például irodává, társalgóvá, étkezővé, könyvtárrá. De ne tárolószobává. Igyekezzen tehát megszabadulni a felesleges csomagolásoktól, amelyek nem esztétikailag gazdagítják a belső teret, hanem csak vizuális zajt keltenek. Ehelyett találjon helyettük azonos stílusú, stílusos dobozokat, és használja őket a dolgok elpakolásának megkönnyítésére.

4) Elavult és törött berendezések

Az erkélyen vagy a konyhaszekrények mélyén gyakran találunk olyan készülékeket tartalmazó dobozokat, amelyek vagy elromlottak, vagy soha nem használták őket. Azt tanácsoljuk, hogy végezzen egy átvizsgálást, és ha nem tudja azonnal eldönteni, hogy a kávéfőzőt kell-e megjavítani vagy a kenyérpirítót használni, akkor a talált berendezéseket ossza szét több dobozra. Az egyik dobozba azokat a tárgyakat, amelyeket ki akar dobni, egy másikba azokat, amelyeket eladhat vagy barátainak adhat, egy másikba pedig azokat, amelyek néhány hétig ott fognak állni, amíg kitalálja, mit tegyen velük (a legfontosabb, hogy ne felejtse el őket).

Ami az olyan nagy háztartási gépeket illeti, mint egy régi hűtőszekrény, mosógép vagy tévé, amelyeket nem adott el, semmiképpen ne hagyja ott, ha nem tervezi használni. Ellenkező esetben úgy fog tűnni, hogy felszabadított egy helyet, de elfoglalt egy másikat.

Felhívjuk figyelmét: ne vigye a berendezéseket a háza melletti kukákba – ezért megbírságolhatják. A legjobb megoldás az lenne, ha találna egy olyan céget, amely hajlandó ingyen vagy csekély díj ellenében elvinni a régi berendezéseit.

5) Elavult, szakadt vagy kicsi ruhák

A ruhatár átvizsgálása az egyik legfontosabb lépés a helyhiány problémájának megoldásában. Általában a gardróbszekrényben rengeteg felesleges holmi halmozódik fel, mivel kevesen tartják be a szabályt: „Az új dolognak fel kell váltania a régit”. A ruhák esetében ugyanazt teheti, mint a felszerelések esetében: tegye őket több dobozba, attól függően, hogy mit tud velük kezdeni. Egyszerű módja annak, hogy eldöntse, hogy ezt a ruhát vagy ezt az inget kidobja-e, ha megkérdezi magától, hogy akarja-e viselni. Nyugodtan dobjon ki minden olyan darabot, amelyen lyukak, foltok, deformált anyagok és egyéb sérülések vannak. Persze meghagyhatja őket, hogy a kertben viselje, vagy használhatja takarításra, de a pszichológusok az előbbitől óva intenek, utóbbi esetben pedig egyszerűbb speciális mikroszálas kendőket vásárolni, amelyekkel gyorsabban és jobb minőségben is rendet tehet otthonában.

6) Repedezett edények

A sérült edényeken nem is kell gondolkodni – ha repedést látunk, azonnal küldjük a kukába. Ez minden edényre – tányérokra, poharakra és csészékre – vonatkozik. Ugyanez vonatkozik a vágódeszkákra is, amelyeken zöldségeket, halat és nyers húst vág – ha mély karcolások vannak rajtuk, a baktériumok elszaporodnak, és nem lesz szerencséje ezekkel a konyhai eszközökkel.