Egészség

7 egyértelmű jele annak, hogy szervezetedből hiányzik a B3-vitamin (niacin)!

Bár kevéssé kellemes, ha olyan változásokat tapasztalunk a testünkben, amelyek miatt kellemetlenül vagy rosszul érezzük magunkat, bizonyos értelemben mégis hasznosak, mert lehetővé teszik számunkra, hogy észrevegyük, valami nincs rendben odabent. Ezért olyan fontos, hogy reagáljunk ezekre a változásokra, és forduljunk orvoshoz, ha figyelmeztető csengőket észlelünk. Ma eláruljuk a legfontosabb jeleit annak, hogy a szervezetéből hiányzik a B3-vitamin.

Gyakran előfordul, hogy a testünk megváltozik, ha valamilyen mértékben hiányzik a megfelelő táplálkozás, például a vitaminhiány. Az olyan vitaminok, mint a B3-vitamin vagy a niacin fontosak a test minden részének megfelelő működéséhez. Kiegészítőként a niacin többek között segíthet a koleszterinszint csökkentésében, az ízületi gyulladás enyhítésében és az agyműködés javításában.

Bár nem olyan gyakori, de egyeseknél előfordul ennek a vitaminnak a hiánya, ami negatívan befolyásolhatja az életminőségüket. Íme hét jele annak, hogy a szervezetének több B3-vitaminra van szüksége.

7 egyértelmű jele annak, hogy a szervezetének B3-vitamin hiánya van

Fáradtság

A B3-vitamin hiányának egyik fő jele a fáradtságérzet. Bár ez nem egy jellegzetes módja a B3-vitamin-hiány azonosításának, gyakran lehet a B-vitamin-hiány jele általában.

Hasmenés

A B3-hiány másik gyakori mellékhatása a hasmenés. Ezt tartják az egyik fő módjának, hogy felismerjük a vitaminhiányt. A hasmenés gyakran véres, a belek vérbősége miatt, és ez általában nyilvánvaló hiány esetén fordul elő.

Bőrproblémák

Súlyos B3-vitaminhiány esetén bőrelváltozások léphetnek fel. Az elváltozások a kezeken kesztyű formájában alakulhatnak ki, amit pellagra-kesztyűnek neveznek. Csizma alakban is kialakulhatnak a lábakon és a lábszárakon, amit pellagrás csizmának neveznek.

A napfény pillangó alakú elváltozásokat okoz az arcon.

Depresszió

A B3-vitamin hiánya depresszióhoz is vezethet, ha nem kezelik. A B3-vitamin-hiány gyakori következménye a központi idegrendszer megváltozása, amely olyan agyi elváltozásokkal járhat, mint a pszichózis, amely olyan tüneteket foglal magában, mint a depresszió és a paranoia.

Memóriazavar

Ahogy a depresszió is a B3-vitamin-hiány következménye az agyban, úgy a memóriavesztés is. Ennek a vitaminnak a hiánya ugyanis kognitív hanyatláshoz vezet, amely magában foglalhatja a memóriavesztést és a demenciát is.

Fejfájás

A fejfájás gyakori a B3-vitaminhiányban szenvedő embereknél. Ez lehet reggeli, vagy jelentkezhet egész nap. Nem kellemes, ha rendszeresen előfordul. Ahhoz, hogy elkezdje jobban érezni magát, be kell vezetni az étrendjébe a B-vitaminban gazdag ételeket, nevezetesen – mindenféle káposzta, csirkeszív, csirke, tonhal, tej, petrezselyem, mandula, marhahús, tojás, marhamáj.

Fekélyek

A B3-vitamin hiányának másik hatása a bőrszövetekre az, hogy fekélyeket okozhat a szájban és más nyálkahártya-rendszerekben. A szájban ezek a fekélyek gyakran a nyelv alatt, az alsó ajak nyálkahártyáján és az őrlőfogakkal szemben jelennek meg.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérjük, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.