Egyéb

7 hétköznapi dolog, amit valójában nagyszerű nők találtak fel

Sok igazán forradalmi dolgot találtak fel nők, és úgy gondoljuk, ezt el kell ismerni. Ezért összeállítottunk egy listát a leghétköznapibb dolgokról, amelyeket valójában nők találtak fel, akiknek a maguk idejében gyakran meg kellett küzdeniük azért, hogy elismerjék őket.

1. A modern melltartó

Mielőtt 1910-ben feltalálták a modern melltartót, a nőknél bevett gyakorlat volt a fűző viselése, amely ellapította a melleket. Szerencsére Caresse Crosby-nak (született Mary Phelps Jacobs) elege lett a kényelmetlen fűzőből, amikor egy partira készült (ahogy azt neked is kell, lányom). Megkérte a szobalányát, hogy hozzon neki két zsebkendőt, egy rózsaszín szalagot, valamint tűt és cérnát, amivel Caresse összevarrta az elemeket.

Az eredmény az első modern melltartó lett, és Caresse szabadalmaztatta a találmányt! Ezt a szabadalmat azonban hamarosan eladta a Warner Brothers Corset Company-nak, amely végül milliókat keresett a találmányon. Bár a találmány több mint 100 éves, még mindig követünk el hibákat a melltartó viselésekor.

2. A mentőcsónak

Oké, tehát a férfiak találták fel a nagy hajókat, de egy nő volt az, aki azt mondta, hogy „Hmmm… talán kellene egy mentőcsónak”. A nő neve Maria Beasley volt, és ő találta fel a modern mentőcsónak alapjait.

3. Kávéfilter

A kávéfiltert Melitta Bentz, egy háromgyermekes anyuka találta fel. A találmányt azután találta ki, hogy a konyhában kísérletezett, hogy tisztább kávét kapjon. Végül a fia iskolai munkáiból származó pauszpapírt használta, ami a ma ismert kávéfilter alapja lett. Mi köszönetet mondunk, mert nem biztos, hogy tudnánk élni a tiszta kávé nélkül.

4. Sör

A sört igazi férfias italnak tartják, ami szerintünk határozottan nem az. De tudta, hogy több történész is úgy véli, hogy a nők találták fel a sört? A sört állítólag több mint 5000 évvel ezelőtt találták fel, és mivel a férfiak elsősorban vadászni voltak, a történészek szerint a nőknek kellett főzniük a sört. Elsősorban a konyhai munkákért voltak felelősek. Köszönet ezeknek a nőknek, hogy lehetővé tették, hogy egy nyári napon sörözzünk.

5. Az ablaktörlő

Nehéz elképzelni egy világot ablaktörlők nélkül, de 1902 előtt ezek már valósággá váltak. Ez azután változott meg, hogy Mary Anderson New Yorkba látogatott. Egy havas napon utasként ült egy autóban, és azt tapasztalta, hogy a sofőrnek gyakran ki kellett szállnia, hogy menet közben letakarítsa a havat a szélvédőről. Mary úgy gondolta, kell lennie egy okosabb megoldásnak, ezért felvázolta egy ablaktörlő tervét. Jó, hogy ez nem olyasmi, amin új autótulajdonosként gondolkodnunk kell.

6. A mosogatógép

Josephine Cochran találta fel az első mosogatógépet, amely a víznyomást használta tisztítási módszerként. A szabadalmat 1886-ban kapta meg, és meg volt győződve arról, hogy az ötlet mindenkinek tetszeni fog. Azonban csak az éttermek és a szállodák vették meg az ötletet. Csak az 1950-es években vált általánossá a találmány a magánszemélyek körében.

7. Monopoly

A világ egyik legnépszerűbb társasjátéka valószínűleg a Monopoly, és ezt meg is értjük, de tudtad, hogy a játék ötletgazdája egy nő volt? Elisabeth Magie Philips 1903-ban szabadalmaztatta az általa „Landlords Game”-nek nevezett játék szabályait, és az volt az elképzelése, hogy a játék elmagyaráz néhány alapvető gazdasági szabályt. A játékkal egyúttal óva akarta figyelmeztetni a kapitalistákat attól, hogy monopóliumot szerezzenek az ingatlanpiacon. Igazán keménykezű nő volt.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.